Hlavní obsah

Americký velitel v Afghánistánu chce víc vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Velitel amerických jednotek v Afghánistánu Stanley McChrystal požádá Pentagon o další posily a techniku pro Afghánistán. S odvoláním na generálova nejmenovaného blízkého spolupracovníka to ve středu oznámila stanice CNN.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Americký voják v Afghánistánu

Článek

McChrystal prý žádost o posily zformuluje v srpnové bilanční zprávě. Má ji dodat do 14. srpna a posoudí v ní situaci po 60 dnech ve funkci, v níž je od poloviny června.

Generál prý bude žádat lidi a vybavení pro rozvědku, průzkum a hlídky a také techniku, která armádě pomůže vyhledávat výbušniny, jež protivník často klade na silnicích.

Ministr obrany Robert Gates je připraven poslat do Afghánistánu další vojáky, ale jen budou-li k tomu existovat pádné důvody. Je proti nadměrné přítomnosti Američanů v Afghánistánu.

Letos už k tamnímu kontingentu přibylo 4000 mužů a žen, takže USA už v Afghánistánu mají 56 000 lidí. Prezident Barack Obama letos hodlá kontingent rozšířit až na 68.000 vojáků, někteří velitelé ale odhadují, že pro úspěch proti Tálibánu bude zapotřebí 100 000 vojáků.

Ve Washingtonu se ale hovoří o tom, že pouhé navýšení počtů nic nevyřeší, a že stejně tak je důležité pomoci Afghánistánu v obnově.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám