Hlavní obsah

USA hrozil výbuch jaderné bomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojeným státům hrozil výbuch jaderné bomby. Incident se odehrál v roce 1961 poté, co strategický bombardér B-52 omylem shodil dvě pumy při běžném hlídkovém letu. V pátek to s odvoláním na nově zveřejněné dokumenty uvedl britský list The Guardian.

Foto: Yonhap, Reuters

Bombardér B-52

Článek

Podle deníku za vším stála porucha bombardéru B-52, který přepravoval dvě vodíkové pumy typu Mark 39 nad Severní Karolínou. 23. ledna 1961 se dostal do vývrtky, kterou přístroje vyhodnotily jako útočný manévr. U jedné z bomb selhaly tři ze čtyř bezpečnostních mechanismů zabraňujících její náhodné explozi.

Když puma dopadla na zem, spustila se roznětka, která by normálně způsobila explozi, kdyby tomu nezabránila až poslední bezpečnostní pojistka. Ta byla přitom vysoce citlivá a vlivem nárazu mohla snadno selhat též.

Po incidentu ovládly zemi spekulace o tom, o jak vážnou situaci šlo. Americká vláda ale opakovaně popřela, že by se obyvatelé ocitli v ohrožení.

Každá z obou bomb byla přitom 260krát silnější než ta, která byla v závěru druhé světové války shozena na Hirošimu. Ohroženy tak byly životy miliónů obyvatel Washingtonu, Baltimoru, Filadelfie a dokonce i New Yorku.

Jaderná zbraň
Jaderná bomba je zbraň hromadného ničení, založená na principu neřízené řetězové reakce jader těžkých prvků. Mezi jaderné zbraně se někdy řadí i ty založené na slučování jader lehkých prvků (termonukleární, respektive vodíkové bomby), zatímco zbraně, kde radioaktivní materiál slouží jen jako zdroj radioaktivního zamoření cílové oblasti, se označují jako radiologické (tzv. špinavá bomba).
zdroj: Wikipedia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám