Hlavní obsah

USA chtějí pět miliard za pobyt svých vojáků v Jižní Koreji, ta to odmítla

– Soul

Spojené státy tlačí na Jižní Koreu, aby platila pět miliard dolarů za pobyt amerických vojáků na poloostrově. Vzájemné rozhovory na toto téma selhaly, protože Soul odmítl americký požadavek, napsal list The Korea Times. Konec rozhovorů potvrdila i agentura Reuters.

Foto: Robert Burns, ČTK/AP

Ministři obrany USA Mark Esper a Jižní Koreje Čong Kjong-du (vpravo).

Článek

„Rozhovory neprobíhaly, jak bylo plánováno, když američtí zástupci odešli jako první,“ řekl jihokorejský vyjednavač Čong Jun-bo. Potvrdil, že obě strany měly velmi odlišný pohled: „Je pravdou, že jsou podstatné rozdíly mezi americkým návrhem a principy, o které usilujeme my.“

Smlouva SMA (dohoda o zvláštních opatřeních) upravuje způsob, jakým se hradí náklady za pobyt amerických vojáků na Korejském poloostrově. Spojené státy obvinily Soul, že neodpovídá na požadavek rovného sdílení nákladů na pobyt 28 500 amerických vojáků v Jižní Koreji.

Přerušení jednání je vzácným případem neshody mezi USA a Jižní Koreou během 66 let dlouhého spojenectví, uvedla agentura Reuters. Nová SMA má nahradit stávající z roku 1991, která vyprší na konci roku.

Už v pátek se v Bangkoku konalo konzultativní jednání mezi americkým ministrem obrany Markem Esperem a jeho jihokorejským protějškem Čchongem Kjong-du.

Pětinásobné zvýšení na pět miliard dolarů 

Americké velvyslanectví odmítlo uvést, o jakou jde sumu, ale významná jihokorejská poslankyně I Hje-hun, která se 7. listopadu setkala s americkým velvyslancem Harrym Harrisem, řekla, že se jedná o pět miliard dolarů: „Zmiňoval mnohokrát pět miliard dolarů. V zásadě řekl, že Korea musí platit více a že na to Korea má prostředky.“ Nová částka, kterou Washington po Soulu za přítomnost svých vojsk požaduje, je zhruba pětkrát vyšší, než kolik Korea platí nyní.

I Hje-hun dodala, že Harris odmítal námitku, že to nemůže Jižní Korea splnit kvůli ekonomickým problémům. Harris podle ní řekl, že Jižní Korea má větší schopnosti splnit americký požadavek než jakákoli jiná země na světě.

Podle expertů jihokorejské strany nejsou tak vysoké náklady podložené a americký požadavek ohrožuje vzájemnou bezpečnostní spolupráci.

Spojené státy požadují po svých bohatých spojencích, aby dávali více na obranu nebo přispívali na pobyt amerických vojsk. Tento problém se týká jak Japonska, které nově nakoupilo další americká zbraně a tím tlak Washingtonu otupilo, tak evropských zemí NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám