Hlavní obsah

Unikly dosud nezveřejněné záběry ze zatčení černocha Floyda

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský Daily Mail zveřejnil nové záběry z květnového zatčení černocha George Floyda, jenž zemřel poté, co mu bělošský policista několik minut klečel na krku. Video bylo pořízeno z kamer na vestách dvou policistů. Po Floydově smrti vypukly po celém světě protesty proti rasismu a policejním metodám.

Foto: DARNELLA FRAZIER, AP

BEZ KOMENTÁŘE: Brutální zásah policie proti Georgi Floydovi

Článek

Na videu je vidět, jak probíhalo celé Floydovo zatčení. Policisté na něj v jeho autě mířili zbraněmi, pak mu nasadili pouta a snažili se jej dovléct na zadní sedačku policejního auta. Floyd panikařil, tvrdil, že je klaustrofobik, a snažil se policisty přesvědčit, že neprovedl nic špatného. Policisté ale veškeré jeho prosby ignorovali.

Po několika minutách policisté povalili Floyda na zem. Strážník Thomas Lane se na videu ptá kolegy Dereka Chauvina, který klečel na Floydově krku, jestli by ho neměli přetočit. „Aby neměl delirium, nebo něco podobného,“ vysvětloval. Chauvin ale odpověděl, že Floyd zůstane „tam, kde je”, a že „proto zavolali záchranku“.

Při soudním procesu se čtyřmi obžalovanými policisty nechal soudce Peter Cahill 15. července toto video přehrát v soudní síni omezenému počtu lidí. Veřejně přístupné být nemělo, není tak zřejmé, jak se Daily Mail k záběrům dostal.

Měl jsem covid, nejsem zločinec, křičel Floyd. Další video z policejního zákroku soud zakázal zveřejnit

Amerika

Floyd zemřel v Minneapolis po zásahu policistů 25. května. Policisté chtěli zatknout 46letého černocha, kterého pokladní ve večerce podezíral, že mu chce zaplatit falešnou 20dolarovou bankovkou. Floyd během zatčení naříkal a několikrát si stěžoval, že nemůže dýchat. Incident na mobilní telefon natočilo několik kolemjdoucích.

Mluvení tě stojí kyslík, odbýval policista Floydovy stížnosti

Amerika

Čtveřice policistů, která u Floydovy smrti zasahovala, byla od policie vyhozena. Derek Chauvin byl obviněn z vraždy druhého stupně, Lane, Alexander J. Kueng a Tou Thao byli obžalováni z napomáhání a podněcování k vraždě druhého stupně a napomáhání a podněcování k zabití druhého stupně.

Policista obviněný z vraždy Floyda je stíhán i kvůli daňovým únikům

Amerika

Žalobci i obhájci vyloučili, že by Daily Mailu poskytli nové záběry. Advokát Ben Crump, který zastupuje Floydovu rodinu, však uvedl, že video jen podpoří tvrzení, že byl Floyd zavražděn jen kvůli barvě pleti. „Nepředstavoval pro ně žádnou hrozbu, přesto na něj mířili zbraněmi,“ uvedl. Obhájci policistů Lanea a Kuenga věří, že nové záběry pomohou zprostit jejich mandanty viny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám