Hlavní obsah

Únik diplomatických depeší umožnila opatření po útocích al-Káidy

Washington
Aktualizováno

Sdílení citlivých dat mezi jednotlivými resorty americké administrativy zavedené po útocích z 11. září 2001 podle agentury AP usnadnilo serveru WikiLeaks dostat k citlivým diplomatickým depeším. Washington nyní pro jistotu zcela umrtvil komunikaci.

Článek

Úspěch operace teroristů z al-Káidy byl v roce 2001 přičítán právě skutečnosti, že i když americká špionáž informace o hrozbě katastrofy měla, nepředala je ostatním složkám.

Po útocích Bílý dům povzbuzoval vládní agentury, aby výměnou citlivých dokumentů rozšiřovaly svou akceschopnost. Ministerstva obrany a zahraničí otevřela své počítačové systémy a začala důvěrné informace sdílet. Tím podle kontrarozvědných expertů otevřela dveře vykrádačům dat. Podle listu Guardian byla data získána ze sítě SIPRNet, kterou využívá právě Pentagon a státní departement .

Podle AP po zveřejnění první várky dokumentů americká vláda vyhlásila totální umrtvení veškeré komunikace, a zvrátila tak proces zahájený po teroristických útocích z 11. září 2001.Ministerstvo zahraničí USA potvrdilo, že dočasně odpojilo jednu ze svých databází od vojenské sítě.

Obrana a zahraničí blokují možnou cestu úniku dat

Ministerstvo zahraničí nyní omezuje možnost sdílení dokumentů a brání výměně informací mezi vojenskými a nevojenskými složkami. Důvodem je snaha zabránit dalším masovým únikům diplomatických zpráv.

Ministerstvo obrany zase podle AP vydalo nové bezpečnostní směrnice, které například omezují využití flashových pamětí. Cílem je omezit nebezpečí ilegálního kopírování. Podobná opatření se zavádějí i na dalších úřadech.

Úředníci americké vlády podle agentury AP už zároveň v těchto dnech pociťují, že únik ochromil nakládání s důvěrnými vládními informacemi.

Podniknuté kroky ukazují, že americká ministerstva obrany a zahraničí předpokládají, že se k diplomatický depeším dostal někdo používající armádní přístupy a ten pak data vynesl.

Reklama

Výběr článků

Načítám