Hlavní obsah

U Washingtonu udeřilo silné zemětřesení, Bílý dům, Kapitol i Pentagon evakuovány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Poblíž hlavního města USA Washingtonu na východním pobřeží udeřilo zemětřesení o síle 5,9 stupně Richterovy škály. Epicentrum leželo ve státě Virginia. Otřesy byly cítit i ve Filadelfii a v New Yorku. Úřady nechaly evakuovat části Bílého domu, Kapitolu a Pentagonu.

Článek

Americká geologická služba USGS oznámila, že epicentrum zemětřesení leželo ve státě Virginia asi 134 kilometrů jihozápadně od Washingtonu. Předběžné zprávy hovoří o tom, že se ohnisko otřesů nacházelo v hloubce jednoho kilometru.

I v New Yorku byly otřesy natolik citelné, že bylo nutné evakuovat některé části Manhattanu. Ve městě přestaly fungovat sítě mobilních telefonů.

Reportérka CNN popsala evakuaci budovy Pentagonu: "Když se budova začala otřásat, stovky lidí se začaly hrnout ven. Spousta z nich se domnívala, že se jedná o útok."

Foto: Jason Reed, Reuters

Lidé stojí před budovou Pentagonu, která byla evakuována kvůli silnému zemětřesení.

Jedno z větších zemětřesení

Zprávy o zemětřesení přicházejí také například z Auburnu, Brunswicku, Freyburgu, Kennebergu nebo Jižního Portlandu. O nebývale velkém rozsahu otřesů svědčí i zprávy z kanadského Toronta, jehož obyvatelé také několik minut cítili chvění země.

„Je to jedno z větších, které jsme tu měli,“ řekla seismoložka Lucy Jonesová. "Lidé by měli očekávat následné otřesy, zvláště v příštích dvou hodinách,“ dodala. Podle ní by zemětřesení mohlo způsobit škody na starších budovách.

Zatím nejsou k dispozici žádné zprávy o případných škodách nebo zraněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám