Hlavní obsah

Tupý akt nepřátelství, reagují Rusové na uzavření misí v USA

– Moskva • Aktualizováno

Uzavření ruských diplomatických misí v USA nazývá ruské ministerstvo zahraniční „okupací” a „tupým aktem nepřátelství“. Ruská diplomacie tvrdí, že Washington svými kroky porušuje mezinárodní právo a Vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích. Informoval o tom server ruské televize RT.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Z ruského konzulátu v USA při nařízeném vyklízení stoupal dým Video: AP

 
Článek

Ve čtvrtek americké ministerstvo zahraničních věcí nařídilo Rusku, aby do soboty vyklidilo své prostory na americké půdě, konkrétně konzulát v San Francisku a dvě diplomatické mise v New Yorku a Washingtonu.

Rozhodly tak kvůli předchozí nucené redukci pracovníků diplomatických zastoupení USA v Rusku, jíž Moskva reagovala na americké sankce.

V sobotu pak na ruský konzulát v San Franciscu přijela FBI. Minutu po vypršení lhůty američtí agenti vstoupili na ruskou půdu konzulátu, který v roce 2016 vydal přes 16 tisíc turistických víz americkým občanům.

Ruští diplomaté zveřejnili fotky a videa z prohledávání budovy, které označili za „výsměch spravedlnosti“.

USA by se měly vzpamatovat

„Incident považujeme za tupý akt nepřátelství, sprosté porušení mezinárodního práva včetně Vídeňské úmluvy ohledně diplomatických a konzulárních vztahů ze strany Washingtonu,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí ve svém nedělním prohlášení.

Rusko vyzvalo Spojené státy aby „se vzpamatovaly a okamžitě navrátily ruské diplomatické objekty“.

„Jinak budou Spojené státy zodpovědné za pokračující degradaci vztahů mezi oběma zeměmi, což podstatně ovlivní globální stabilitu a mezinárodní bezpečnost,“ uvádí dále ruské ministerstvo.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Budova ruské obchodní mise ve Washingtonu

Vídeňská úmluva o diplomatických vztazích z roku 1961 položila základ diplomatické imunitě a definuje rámec vztahů mezi zeměmi. Stanoví předpoklad, že jakákoliv diplomatická mise „by měla být neporušitelná“ a „zástupci hostitelské země by neměli na její území vstupovat bez souhlasu vedení diplomatické mise“.

Moskva dále poukázala, že veškeré zabavené objekty v New Yorku, Washingtonu a San Franciscu měly diplomatickou imunitu. „V zabraných budovách nyní působí speciální služby USA za podpory ozbrojené policie,“ dodává ruské ministerstvo.

V pátek v San Francisku vyvolal pozdvižení kouř, který stoupal z budovy ruského konzulátu. Lidé z okolí zavolali hasiče, zaměstnanci je ale nevpustili dovnitř a řekli, že je vše v pořádku. Ruský generální konzul přiznal, že se v úřadu pálily dokumenty s osobním údaji o ruských občanech.

Reklama

Výběr článků

Načítám