Hlavní obsah

Trumpův exporadce Page se loni setkal s ruským vicepremiérem

– Washington

Bývalý volební poradce nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa Carter Page se v loňském roce během svých dvou cest do Moskvy dvakrát potkal s ruským vicepremiérem Arkadijem Dvorkovičem, ačkoli v minulosti setkání s vysokými činiteli ruské vlády popíral. Vyplývá to ze zveřejněného Pageova svědectví před výborem Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb, napsala agentura Reuters.

Foto: , ČTK/AP

Bývalý volební poradce nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa Carter Page

Článek

Page v Kongresu vypovídal minulý týden ve čtvrtek, jeho výpověď byla zveřejněna ale až v pondělí. Původně tvrdil, že se během cesty do Moskvy v červenci 2016 s žádným předním ruským představitelem nesetkal, později ale informoval o Dvorkovičově krátkém uvítání. Vicepremiéra pak znovu potkal na večeři v prosinci 2016.

Zákonodárcům Page rovněž řekl, že o své červencové cestě do Ruska informoval vedoucí představitele Trumpovy prezidentské kampaně, mimo jiné i tehdejšího senátora a nynějšího ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse a Trumpovu poradkyni Hope Hicksovou a jejího kolegu Coreyho Lewandowského. Zpětně pak návštěvu Moskvy ohlásil i dalším členům kampaně.

Reuters upozornil na to, že Page o návštěvě Ruska několik měsíců hovořil jako o soukromé, zdůrazňoval také, že tam nejel v rámci své role v prezidentské kampani.

Page je jedním z několika osob s úzkými vazbami na Trumpa, které kvůli jejich kontaktům na Rusko prověřují výbory Kongresu USA a také zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller. Page v minulosti jakýkoli podíl na možných ruských snahách ovlivnit volby opakovaně odmítal.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Reklama

Související články

Trumpův volební manažer se vydal do rukou FBI

Někdejší manažer kampaně současného amerického prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort se v pondělí vydal do rukou Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI)....

Výběr článků

Načítám