Hlavní obsah

Trumpem dosazený ministerský úředník byl obviněn kvůli útoku na Kapitol

Washington

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) ve čtvrtek oznámil, že kvůli útoku na Kapitol zatkl bývalého úředníka ministerstva zahraničních věcí Frederika Kleina, kterého na ministerstvo dosadil Donald Trump. Podle médií čelí obvinění ze šesti trestných činů včetně násilného vniknutí a výtržnictví. Jde o prvního člena Trumpovy administrativy trestně stíhaného za účast na napadení Kapitolu.

Foto: Leah Millis, Reuters

Fanynka Donalda Trumpa se stylizuje do sochy Svobody

Článek

Mluvčí FBI Samantha Sheroová řekla webu Politico, že 42letý muž byl zatčen ve státě Virginie. FBI se k případu odmítla více vyjádřit a dokumenty o zadržení nebyly zveřejněny. Podle listu The New York Times (NYT), který se dostal k dokumentům o zadržení, je obviněn z nepovoleného vstupu, blokování práce Kongresu i z útoku na veřejného činitele nebezpečnou zbraní.

Stanice NBC uvedla, že v dokumentech je uvedeno, že útočil jak na washingtonské policisty, tak na policisty Kapitolu. Během vpádu Trumpových příznivců do Kapitolu bezpečnostní kamery zachytily Kleina, jak se v červené čepici se sloganem Make America Great Again snaží narušit policejní linii na západní straně budovy. Právě tato místa byla při násilnostech, které si vyžádaly pět životů a desítky zraněných, dějištěm nejtvrdších bojů mezi policisty a výtržníky.

FBI: Útok na Kapitol byl projevem domácího terorismu

Amerika

FBI uvádí, že Klein byl viděn, jak vzdoruje policistům, pokouší se jim brát věci a napadá je pomocí štítu. Byl součástí skupiny, která se snažila probít dovnitř ze západní terasy, přičemž si pomáhal štítem, který „byl zřejmě odebrán policistovi”. Záznamy ukazují, že „násilně strká štítem do těla policisty během pokusu prorazit policejní kordon.“ Někdejší vládní pracovník, který v minulosti sloužil v armádě, se také „opakovaně obracel zpět k davu za sebou a volal: 'Potřebujeme čerstvé lidi, potřebujeme čerstvé lidi'”.

Při útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, ve Washingtonu je zákaz nočního vycházení

Amerika

Kleinova matka Cecilia webu Politico řekla, že syn jí před několika týdny při rozhovoru o 6. lednu potvrdil, že tehdy byl ve Washingtonu.

Klein při útoku stále pracoval na ministerstvu

Klein byl ještě 6. ledna stále zaměstnancem ministerstva zahraničí a disponoval platnou bezpečnostní prověrkou na úrovni „přísně tajné”. Z ministerstva odešel 19. ledna, tedy den před inaugurací Joea Bidena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dosud nezveřejněné záběry z 6. ledna z tragického útoku na KapitolVideo: Reuters

V americké diplomacii začal působit krátce po Trumpově inauguraci už v lednu 2017 jako zvláštní asistent úřadu pro záležitosti na západní polokouli kategorie C. NYT jej označuje za „středně vlivného” činitele v minulé administrativě. V roce 2016 se podílel na Trumpově volební kampani 45. prezidenta USA.

Demonstrace u Kapitolu nebyla spontánní, stáli za ní lidé spojení s Trumpovou kampaní

Amerika

Dav Trumpových stoupenců 6. ledna po projevu tehdejší hlavy státu narušil schůzi Kongresu, kde se schvalovaly výsledky prezidentských voleb, které vyhrál demokrat Joe Biden. Někteří výtržníci se dostali až do jednacího sálu Senátu. Areál Kapitolu od té doby střeží tisíce příslušníků Národní gardy.

V souvislosti s incidentem označovaným za akt vnitřního terorismu už americké úřady vznesly obvinění proti více než 300 lidem včetně desítek členů pravicových extremistických skupin Proud Boys a Oath Keepers. Mnozí ze zadržených na svou obranu říkají, že jednali ve jménu prezidenta Trumpa.

Reklama

Výběr článků

Načítám