Hlavní obsah

Trumpa štve Fauciho radost z nového prezidenta i chybějící účet na Twitteru

Novinky, drk
Washington

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa naštvala nedávná vystoupení hlavního vládního epidemiologa Anthonyho Fauciho. Ten například uvedl, že pracovat pro novou administrativu je „osvobozující pocit”, protože může říkat fakta. Trumpa dále štve, že už nemá Twitter, kde se normálně ze svých citů vypisoval. S odkazem na zdroj blízký exprezidentovi o tom informoval server Daily Beast.

Donald Trump (toho času prezident) a hlavní epidemiolog americké vlády Anthony Fauci

Článek

Oba muži spolu měli turbulentní vztah. Faucimu od počátku pandemie vadilo, že Trump koronavirus zlehčoval. Pak byl zase v šoku, když tehdejší prezident navrhoval Američanům, aby si do žil vpichovali savo.

Nešlo by lidem píchat dezinfekci? Ptal se Trump lékařů

Koronavirus

V průběhu prezidentské kampaně Trump také využil epidemiologa v předvolebním klipu, což Fauciho, který si zakládá na apolitičnosti, rozhněvalo. Pár dní na to ho Trump označil za „idiota”.

Série třaskavých rozhovorů

Není tudíž překvapivé, že Fauci příchod nového prezidenta Joea Bidena vnímá pozitivně. V tomto smyslu se také v posledním týdnu vyjádřil v řadě rozhovorů pro americká média.

Na depresi z karantény zemře víc lidí než na „tu chřipku”, tvrdí Trump

Koronavirus

V nedávném vystoupení na CNN například uvedl, že si myslí, že Trump nepřímo zavinil smrt mnoha Američanů tím, že o koronaviru šířil lži. Pro deník New York Times zas prozradil, že jemu samotnému bylo vlivem těchto dezinformací několikrát vyhrožováno smrtí.

Pro stanici MSNBC pak přiznal to, co si velká část novinářů minulý rok myslela –že měl Fauci v určitou dobu zákaz vystupovat v médiích.

Trump podpořil demonstranty proti koronavirovým opatřením

Koronavirus

Při čtvrtečním tiskovém brífinku se novinářům svěřil, že pracovat pro novou administrativu prezidenta Bidena považuje za velmi „osvobozující pocit”, protože může s klidnou myslí říkat vědecká fakta bez toho, aby následovalo potrestání ze strany Bílého domu.

Chybí mu Twitter

Podle zdrojů serveru Daily Beast je Trump z těchto výroků naštvaný a lituje, že „neschopného” Fauciho nevyhodil. Takovou pravomoc ale prezident nemá, protože Fauci je státním zaměstnancem, nebyl do své funkce politicky dosazen.

Za normálních okolností by si Trump svou zlost vylil na Twitteru, tam už ale účet kvůli „podněcování k násilí” nemá. Podle serveru je tím frustrovaný dvojnásob.

„Připadá mu, že se hodně lidí snaží z čiré nenávisti pošpinit jeho odkaz,” uvádí zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám