Hlavní obsah

Trumpa měl udržet u moci stav ohrožení národní bezpečnosti

Washington

Amerického prezidenta Donalda Trumpa mělo udržet ve funkci vyhlášení stavu ohrožení národní bezpečnosti. Plyne to z powerpointové prezentace, kterou předal výboru vyšetřujícímu útok na Kapitol z 6. ledna šéf Trumpovy prezidentské kanceláře Mark Meadows.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump na archivním snímku

Článek

Prezentace nazvaná Volební podvody, zahraniční vměšování a možnosti pro 6. leden doporučovala k udržení prezidentského úřadu vyhlášení ohrožení národní bezpečnosti.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

Stálo v ní, jak postupovat v době, kdy mělo být stvrzeno Bidenovo vítězství v prezidentských volbách.

Meadows prezentaci s 38 stránkami dostal v e-mailu den před útokem davu Trumpových příznivců na Kapitol, kde se 6. ledna potvrzovalo vítězství Joea Bidena ve volbách.

Nejvyšší americký generál volal tajně za Trumpovými zády do Číny, aby odvrátil válku

Amerika

Ukazuje to přinejmenším, že si byl vědom snahy Donalda Trumpa zabránit vyhlášení Bidena vítězem voleb.

List The Guardian má k dispozici kratší verzi o 36 stránkách, která se měla šířit 5. ledna. Název má stejný. V prezentaci stojí, že senátoři a členové Sněmovny reprezentantů měli být nejdřív informováni o zahraničním vměšování.

Vedle už dříve známých nepodložených obvinění o volebních podvodech tam také stálo, že „Číňané získali kontrolu nad americkým volebním systémem“ v osmi klíčových státech.

Na základě toho měl vyhlásit Trump ohrožení státní bezpečnosti, označit všechny hlasy podané elektronicky za neplatné a požádat Kongres o souhlas s ústavně průchozím řešením.

Trump označil náčelníka štábu Milleyho za idiota

Amerika

Tehdy úřadující americký ministr spravedlnosti Jeff Rosen i jeho předchůdce Bill Barr ale už 5. ledna uvedli, že nejsou žádné důkazy o tak velkých volebních podvodech, které by mohly změnit výsledky voleb.

Úkoly pro viceprezidenta

V prezentaci jsou také uvedeny tři možnosti, jak měl postupovat viceprezident Mike Pence.

Měl prosadit, aby se používali jen voliči ze seznamu republikánů, odmítnout seznamy voličů demokratů nebo kontrolovat a prověřovat pouze hlasy odevzdané ve volebních místnostech, a ne na dálku elektronicky.

Poslední možnost je velmi podobná té, po které sáhli 4. a 5. ledna Pencovi a Trumpovi pohůnci, které vedli právníci Rudy Guiliani a John Easman spolu s Trumpovým stratégem Stevem Bannonem.

Trumpův exporadce Bannon přehlížel obsílky. Hrozí mu dva roky vězení

Amerika

Když Pence v noci na 6. ledna akci odmítl, Trump na své pohůnky naléhal, aby zastavili potvrzení Bidena vítězem, k němuž mělo dojít právě 6. ledna

Obvinění Číny z vměšování jasně ukazuje, proč se Peking bál, že by mohly USA podniknout vojenskou akci proti Číně, a proč šéf sboru náčelníků ubezpečoval opakovaně svůj čínský protějšek, že USA na Čínu nezaútočí.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Členové sněmovního vyšetřovacího výboru oznámili, že si existenci powerpointové prezentace uvědomili poté, co Meadows předal výboru přes 6000 dokumentů.

Prezentace byla ukázána 4. ledna některým republikánským senátorům a členům sněmovny. Trumpovi právníci u toho ale nebyli.

Dílčí úspěch Trumpa. Odvolací soud pozastavil vydání materiálů ohledně útoku na Kapitol

Amerika

Meadows předal dokumenty ještě před tím, než toto úterý padla dohoda o jeho spolupráci. Meadowsův právník oznámil, že jeho mandant už vyšetřování nebude pomáhat.

Výbor na to ve středu reagoval, že nechá Meadowse stíhat za pohrdání Kongresem, protože se brání předvolání.

Znáte všechny americké prezidenty? Seznam, zajímavosti a historie

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám