Hlavní obsah

Trump zváží konec sankcí proti Rusku i politiky jedné Číny

Washington

Nastupující americký prezident Donald Trump naznačil, že by mohl zrušit některé sankce proti Rusku a nectít dosud Spojenými státy dodržovanou politiku jedné Číny. Záleží na chování obou velmocí, řekl v rozhovoru s listem Wall Street Journal.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump

Článek

Trump uvedl, že "alespoň po určitou dobu" ponechá nedotčené sankce, které na konci loňského roku odcházející americký prezident Barack Obama uvalil na Moskvu kvůli údajně ruským hackerským útokům. Jejich zrušení by ale zvážil, pokud Moskva pomůže v boji s terorismem a v dosažení dalších cílů důležitých pro USA.

Zároveň prohlásil, že se nebude řídit politikou jedné Číny, dokud nezíská pocit, že Peking změnil svou měnovou politiku a obchodní praktiky. "Vše je v jednání včetně (politiky) jedné Číny," poznamenal ohledně sporu o nezávislost Tchaj-wanu, který Čína považuje za jednu ze svých provincií.

Američtí prezidenti z Demokratické i Republikánské strany politiku jedné Číny zastávali od roku 1979, kdy USA přerušily oficiální diplomatické vztahy s Tchaj-wanem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám