Hlavní obsah

Trump začal po masakru v Orlandu za Clintonovou hluboce zaostávat

Washington

Donald Trump v posledním předvolebním průzkumu televize ABC a listu The Washington Post na svou soupeřku Hillary Clintonovou výrazně ztrácí, rozdíl nyní činí 12 procentních bodů, uvedl list v pondělí. Je to největší rozdíl mezi oběma kandidáty na prezidenta - poprvé je dvojciferný.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Miliardář Donald Trump

Článek

Výsledek 51 procent hlasů pro Clintonovou a pouhých 39 procent pro Trumpa představuje ohromný zvrat, protože ještě minulý měsíc Trump poprvé v průzkumu přeskočil bývalou ministryní zahraničí, když by ho volilo 46 procent lidí a Clintonovou jen 44.

Pokud by se započítali i další nezávislí kandidáti, Clintonová by vedla nad Trumpem o deset procent, když by dostala 47 procent hlasů a Trump 37 procent, libertarián Gary Johnson sedm a zelená Jill Steinová tři procenta.

Průzkum listu The Wall Street Journal ale ukazuje, že rozdíl je jen pětiprocentní, 46 ku 41.

Trump se propadl kvůli řadě kontroverzních výroků, ani ne tak kvůli návštěvě Skotska hned po hlasování o odchodu Británie v EU, i když ta byla také kritizována, ale především kvůli tomu, jak reagoval na teroristický útok v orlandském gay clubu Pulse, kde zemřelo 49 lidí. Aniž by byly známy výsledky vyšetřování, okamžitě jej připsal islámským radikálům a řekl, že potvrzuje jeho ideu zakázat do USA vstup všem muslimským imigrantům.

Nemá kvalifikaci vést národ

I když byl průzkum proveden ještě před tím, než byly známy výsledky britského referenda, už se vědělo, že Trump podporuje odchod Británie z EU a že hned po referendu navštíví Skotsku. To mnozí viděli jako netaktické.

O Trumpovi si 64 procent respondentů myslí, že nemá kvalifikaci vést národ,

myslí si to i třetina republikánů a nezávislých voličů upřednostňujících republikány. Dvě třetiny jsou přesvědčeny, že jeho výroky o ženách, menšinách a muslimech jsou nevyvážené, a 68 procent se domnívá, že jeho útoky na federálního soudce Gonzala Curiela kvůli jeho mexickému původu jsou rasistické.

Na to, že Trumpovi ubližují jeho vlastní výroky, upozorinla i televize CNN.

Naopak o Clintonové si 61 procent oslovených myslí, že je kvalifikovaná pro svou práci.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

K náskoku Clintonové také přispělo překonání rozporů v demokratické straně mezi ní a senátorem Berniem Sandersem, který také usiloval o nominaci. Trumpovi se sice zpočátku dařilo lovit u nespokojených voličů demokratů, kteří chtěli v čele levicového Sanderse, a v květnu by mu hlas dala pětina z nich, nyní je to však už jen osm procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám