Hlavní obsah

Trump vyhodil ministryni spravedlnosti, nesouhlasila s protiimigračním dekretem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Úřadující ministryně spravedlnosti USA Sally Yatesová v pondělí nařídila ministerským právníkům, aby před soudy neobhajovali rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa znemožnit občanům sedmi muslimských zemí vstup na území USA. Oznámila to televize CNN. Trump krátce nato Yatesovou odvolal z funkce. Demokraté v Senátu se snažili Trumpův dekret zrušit zákonem, ale neuspěli.

Foto: Kevin Lamarque/File, Reuters

Sally Yatesová

Článek

Yatesovou jmenoval předchozí prezident Barack Obama v roce 2015 náměstkyní ministra spravedlnosti a Trump ji po vítězství v prezidentských volbách pověřil vedením rezortu do schválení nového ministra.

Úřadující ministryně v prohlášení uvedla, že si legálností Trumpova exekutivního příkazu není jista. Bílý dům reagoval oznámením, že Yatesovou v prozatímním vedení ministerstva nahradí prokurátor ze státu Virginie Dana Boente.

Zradila

Podle Bílého domu Yatesová svým jednáním „zradila ministerstvo spravedlnosti”. Její kompetence v oblasti ochrany hranic a ilegální imigrace jsou prý „velmi slabé”.

Dočasná správa rezortu potrvá jen krátce, protože nový ministr spravedlnosti Jeff Sessions bude nejspíš brzy v Senátu schválen. Ministerstvo bude pod Sessionsovým řízením podle CNN Trumpův dekret „agresivně obhajovat”.

Foto: Mike Segar/File Photo, Reuters

Jeff Sessions

Rozhodnutí nového prezidenta o omezení migrace je zatím soudně napadeno ve státech Virginie, New York, Massachusetts, Washington a Kalifornie.

Demokratičtí členové amerického Senátu se v pondělí pokoušeli prosadit hlasování o zákonu, který by zrušil exekutivní příkaz Donalda Trumpa o zákazu vstupu do země občanům sedmi muslimských zemí. Hlasování o návrhu příslušného zákona ale republikáni zablokovali.

Dílo poradce Bannona

Za kontroverzním dekretem prezidenta Donalda Trumpa, který zakazuje vstup do země občanům sedmi muslimských zemí, stojí prezidentský poradce Steve Bannon. Agentuře Reuters to v pondělí sdělily zdroje z amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost. Bannon je mnohými považován za problematického politika s rasistickými a antisemitskými názory.

Foto: ČTK/AP

Steve Bannon

Spolu s Bannonem se na přípravě Trumpova dekretu podílel jeho blízký spojenec, politický poradce Bílého domu Stephen Miller. „Celou tuto operaci měli na starosti,” citovala agentura vysoce postaveného ministerského úředníka.

Ani držitelé zelených karet nemají výjimku

V původním návrhu byl paragraf, který vyjímal z platnosti dekretu cizince s trvalým pobytem v USA, tedy držitele takzvaných zelených karet. Bannon ale rychle toto ustanovení zavrhl. Bílý dům podle pracovníků ministerstva pro vnitřní bezpečnost své rozhodnutí nekonzultoval s imigračními, celními ani pasovými úřady. Nikdo proto dodnes neví, jak rozhodnutí vykonávat.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Předseda Národního výboru Republikánské strany Reince Priebus

Bannon vykonává funkci hlavního stratéga Bílého domu a jeho jmenování nepodléhá schvalovacímu procesu v Senátu. V prvních deseti dnech Trumpova mandátu se stále objevoval po jeho boku. Pod kontrolou má podle Reuters veškeré písemnosti Bílého domu a Národní bezpečnostní rady, jejímž členem se stal. Dokumenty, k nimž má výhrady, odesílá zpět k přepracování.

Bannon s Millerem údajně vytěsnili z rozhodování umírněného personálního šéfa Bílého domu Reince Priebuse. Politik, který chtěl působení ultrakonzervativní dvojice omezit dosazením některých liberálnějších politiků, se ocitl na druhé koleji.

Reklama

Související články

Trump své výnosy nekonzultuje, může narazit

Tým amerického prezidenta Donalda Trumpa vyvíjí jen pramalé úsilí, aby s právníky federálních agentur a se zákonodárci prodiskutoval exekutivní příkazy, které...

Výběr článků

Načítám