Hlavní obsah

Trump v reakci na útoky v Bruselu znovu připomněl waterboarding

Favorit republikánské nominace do boje o Bílý dům Donald Trump v reakci na úterní krvavé teroristické útoky v Bruselu znovu obhajoval tvrdé vyšetřovatelské praktiky včetně takzvaného waterboardingu. Vyzval rovněž k lepšímu zabezpečení vnějších amerických hranic.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Úřady USA by měly "učinit vše, co mohou", aby získaly dostatek informací a mohly včas zabránit takovým útokům, jakými byly úterní atentáty v Bruselu, řekl Trump v pořadu televize NBC.

"Waterboarding by byl dobrý. Kdyby se rozšířily zákony, byl bych pro mnohem víc než waterboarding," komentoval prezidentský kandidát metodu simulovaného topení, kterou v minulosti používala americká CIA při výsleších osob podezřelých z terorismu. Prezident Barack Obama kruté výslechy krátce po nástupu do Bílého domu zakázal.

Trump se rovněž vyslovil pro bedlivější policejní sledování muslimských svatyní ve Spojených státech. "Sledování je zapotřebí. Musíte se mešitám věnovat, ať se vám to líbí nebo ne. Švédové tyhle útoky nepodnikají, to vám tedy povídám," poznamenal Trump.

"Jako prezident bych byl také velmi, velmi nekompromisní na hranicích. Některé lidi bych do země bez absolutně perfektních dokladů nepustil," vysvětlil newyorský miliardář svůj názor na migraci, zejména na příliv syrských uprchlíků do USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám