Hlavní obsah

Trump v průzkumech ztrácí. V kampani se snaží zpochybnit Bidenovo duševní zdraví

Novinky, Michal Sobotka

V únoru demokratům nevyšel pokus o impeachment, což pozici amerického prezidenta Donalda Trumpa ještě více upevnilo. Nic nenasvědčovalo tomu, že by v listopadových volbách post hlavy státu neobhájil. Pak se ale situace obrátila. Koronavirus a celostátní protesty proti policejní brutalitě měly za následek Trumpův výrazný pokles v předvolebních průzkumech a do role favorita pasovaly demokrata Joea Bidena.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Jednotlivé průzkumy pochopitelně u Bidena uvádějí rozdílná čísla, v průměru ale demokratický kandidát disponuje v současnosti náskokem devíti procentních bodů.

Lze sice namítat, že Trump v předvolebních průzkumech prohrával také před čtyřmi lety s Hillary Clintonovou. Ta získala celkově o dva miliony hlasů Američanů více, nicméně v USA je důležitý počet získaných volitelů a těch měl současný šéf Bílého domu víc. Trump totiž navzdory průzkumům Clintonovou převálcoval ve státech, které mají tradičně vyrovnanou podporu obyvatelstva ve volbě politických zástupců – mezi tzv. „swing states” patří Arizona, Florida, Michigan, Severní Karolína, Pensylvánie, Wisconsin.

Republikáni mohou přijít o baštu

V těchto šesti státech však podle průzkumu changeresearch.com momentálně Trump prohrává, a navíc se po nezvládnuté koronavirové krizi jeho manko na Bidena ještě prohloubilo. Kdyby se volby uskutečnily teď, vyhrál by Biden ve všech šesti zmíněných státech a kromě Michiganu by ho všude volila více než polovina voličů.

Týden starý průzkum stanice Fox News, nakloněné Trumpovi, dokonce uvedl, že Biden vede o jeden procentní bod v Texasu, tedy tradiční baště republikánů.

Průzkumy favorizují Bidena, šéf Bílého domu jim nevěří

Amerika

Ztrátu voličů si lze u Trumpa vysvětlit také dalšími problémy, se kterými Spojené státy bojují. Patří sem celostátní protesty proti rasismu a policejní brutalitě a také vysoká nezaměstnanost. Ta byla ještě v únoru ani ne 4procentní, v dubnu už byla bezmála 15procentní. Poslední červnová čísla uvádějí 11procentní míru nezaměstnaných.

Není ho slyšet a nedokáže dát dvě věty dohromady.
Donald Trump na adresu Joea Bidena

Otázka národního hospodářství navíc podle průzkumu společnosti Ipsos zajímá nejvíce registrovaných voličů (20 procent). Stejnou váhu už přikládají pouze otázce zdravotní péče.

Trump se tak snaží poutat pozornost především na nedostatky svého vyzyvatele Joea Bidena. U někdejšího Obamova viceprezidenta zdůrazňuje jako hlavní překážku věk (Bidenovi je 77, je o 3 roky starší než Trump) a svou kampaň zacílil také na „duševní zdraví“ soupeře.

Trump se lidem s rouškami posmívá. Melanie ji nosí, ale tajně

Amerika

„Není ho slyšet a nedokáže dát dohromady dvě věty,“ uvedl pro stanici Fox News. Stanice pak některé Bidenovy komentáře vytrhla z kontextu, aby z něj udělala hlupáka. V jedné z dalších televizních upoutávek se dokonce uvádí, že Biden zcela zřejmě bojuje s demencí.

Ani demokraté se však nedrží zpátky. „Trumpe, jste smutný, slabý, bez energie. Stejně jako vaše prezidentování,“ stojí v reklamě Lincoln Project. Biden pak na jedné z tiskových konferencí v Pensylvánii uvedl, že se současný prezident „chová jako dítě“. „Místo toho, aby vedl zemi, tak fňuká a lituje se,“ řekl.

Do voleb, které rozhodnou o příštím americkém prezidentovi, zbývají od pátku přesně čtyři měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám