Hlavní obsah

Trump se znovu sejde s Kimem. Na konci února ve Vietnamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Prezident Spojených států Donald Trump v noci na středu vystoupil v Kongresu se svým projevem o stavu Unie. Hovořil o ekonomickém boomu a obhajoval vybudování zdi na hranici s Mexikem. Oznámil také, že se znovu sejde se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem na druhém summitu 27. a 28. února ve Vietnamu.

Foto: Doug Mills, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump během projevu o stavu Unie.

Článek

„Kdybych nebyl zvolen prezidentem USA, byly bychom nyní ve velké válce se Severní Koreou... Můj vztah s Kim Čong-unem je dobrý, sejdeme se 27. a 28. února ve Vietnamu,” prozradil americký prezident.

Šéf Bílého domu se ale především chlubil zlepšením hospodářské situace. Tvrdí, že nezaměstnanost je nejnižší za posledních padesát let. V projevu o stavu Unie také mluvil o tom, že mají Američané „zdaleka nejsilnější armádu na světě”.

Foto: Kcna Kcna, Reuters

Vůdce Severní Koreje nebyl po inspekčí cestě vůbec spokojený.

„Stav naší Unie je silný,” shrnul Trump hospodářskou situaci v zemi za mohutného skandování „USA! USA!”. Jeho projev byl emotivní, na hranici teatrálnosti.

Trump se chlubil například tím, že za jeho prezidentství přibylo 5,3 milionu pracovních míst a zlepšila se zaměstnanost menšin.

Výzva ke sjednocení

Donald Trump v rámci projevu o stavu unie rovněž vyzval ke sjednocení. K překonání sporu mezi demokraty a republikány.

„Společně dokážeme prolomit desetiletí politického patu. Můžeme překlenout staré rozpory, zhojit stará zranění, budovat nové koalice, vytvářet nová řešení a realizovat mimořádný příslib americké budoucnosti. Rozhodnutí je na nás," řekl mimo jiné.

Reklama

Výběr článků

Načítám