Hlavní obsah

Trump se vzdává snahy dát do dotazníků pro sčítání lidu otázky o občanství

Washington

Americký prezident Donald Trump se vzdává snahy zahrnout v roce 2020 do dotazníků při sčítání lidu otázky o státním občanství. Údaje prý lze získat ze stávajících registrů. „Půjdeme jinou cestou,” citovala jeho slova, která pronesl v noci na pátek v zahradách Bílého domu, agentura AFP.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Prezident upřesnil, že „okamžitě” podepíše zákon, který nařídí všem ministerstvům a státním úřadům, aby údaje o amerických a neamerických občanech a počtu lidí bez povolení k pobytu zasílaly ministerstvu obchodu. Podle agentury DPA se Trump snažil, aby tento krok nepůsobil jako prohra. „Otočíme každý kámen,” zdůraznil. „Chceme spočítat všechny,” dodal.

Nejvyšší soud USA na konci června konstatoval, že Trumpova administrativa dostatečně nezdůvodnila, proč se zajímá o občanství dotazovaných. Trump následně naznačil, že by mohl sčítání odložit do doby, než Nejvyšší soud USA dostane další informace, aby mohl původní zamítavý verdikt přehodnotit.

Citlivou otázku občanství, která byla do sčítání zařazena naposledy v roce 1950, mnozí v USA vnímají jako zásah do osobních práv, stejně jako dotazy na rasu nebo národnost. Kritici tvrdí, že miliony zejména hispánských přistěhovalců, kteří nejsou občany USA a nemají právo pobytu, se z tohoto důvodu sčítání vyhnou. Získané údaje tak budou nepřesné a početné menšiny dostanou z federálního rozpočtu méně peněz.

Trump se za každou snahu snaží z USA dostat nelegální přistěhovalce. V červnu oznámil, že budou vyhoštěny miliony cizinců, kteří žijí ve Spojených státech bez povolení k pobytu. [celá zpráva]

Ve Spojených státech žije nyní bez povolení k pobytu zhruba 11 milionů lidí, většina pochází ze zemí latinské Ameriky. Trump opakovaně vyvíjel tlak na Mexiko, aby zastavilo příliv běženců od svých středoamerických sousedů dříve, než dosáhnou hranic s USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám