Hlavní obsah

Trump oznámil deportace milionů „nezákonných cizinců“

Washington

Miliony cizinců, kteří žijí ve Spojených státech bez povolení k pobytu, budou vyhoštěny, oznámil na Twitteru americký prezident Donald Trump. Americký imigrační úřad s tím začne podle jeho slov příští týden.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Článek

„Americký imigrační úřad začne příští týden přemisťovat miliony nelegálních cizinců, kteří nezákonně pronikli do Spojených států. Budou přesunuti stejně rychle, jak rychle přišli,“ napsal prezident. Podle vládních úředníků je to více než milion lidí, kteří už dostali soudní deportační výměr, ale území USA dosud neopustili.

Ve Spojených státech žije nyní bez povolení k pobytu zhruba 11 milionů lidí, většina pochází ze zemí latinské Ameriky. Trump opakovaně vyvíjel tlak na Mexiko, aby zastavilo příliv běženců od svých středoamerických sousedů dříve, než dosáhnou hranic s USA.

Demonstrace síly před kampaní

Americká média se shodují, že Trumpovo oznámení je jakási demonstrace síly předtím, než ve floridském Orlandu oficiálně oznámí zahájení kampaně za znovuzvolení.

Trump dal už v roce 2016 během volební kampaně najevo, že problémy migrace považuje za stěžejní bod svého politického programu. Zavázal se k razantním krokům, které zastaví proud přistěhovalců ze středoamerických států, jenž v poslední době dramaticky zesiluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám