Hlavní obsah

Trump se v červenci v Hamburku sejde s Putinem, potvrdil Lavrov

– Washington

Prezidenti Ruska USA Vladimir Putin a Donald Trump se sejdou v červenci v Hamburku, řekl ve středu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který je ve Washingtonu, kde jednal s americkým prezidentem. Dodal, že s americkým protějškem Rexem Tillersonem pro setkání projednají okruh témat, uvedla agentura TASS.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump zdraví ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova

Článek

„Prezidenti, kteří nedávno hovořili telefonicky, už potvrdili, že se potkají v Hamburku v rámci summitu G20 v první červencové dekádě. Dnes jsme Rexem Tillersonem hovořili o tom, jak můžeme pohnout vpřed s tématy, o nichž jsme hovořil - o otázce Sýrie i dalších - abychom k setkání měli jasné viditelné výsledky,“ řekl Lavrov po schůzce s Trumpem, která trvala 40 minut. Podle CNN byl schůzce přítomen i ruský velvyslanec Sergej Kisljak.

Foto: ČTK/AP

Setkání Trumpa a Lavrovem v Bílém domě

Trump podle Lavrova potvrdil zájem o pragmatické vztahy s Ruskem a podobně jako Putin usiluje o konkrétní výsledky. Pokrok v nich je však zatím mírný.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov hovoří po schůzce s trumpme na ruském velvyslanectví ve Washingtonu

„Měli jsme velmi, velmi dobrou schůzku,“ řekl Trump novinářům, poté, co Lavrov odejel z Bílého domu. „Je nutné zastavit to hrozné zabíjení v Sýrii,“ dodal. V to dobu vedle něj byl bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump po setkání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem hovoří s bývalým ministrem zahraničí Henrym Kissingerem.

Sýrie byla jedním z témat rozhovorů, řekl v krátkém prohlášení k novinářům Lavrov a jedním z témata bylo zavádění zón, kde by se snižovalo napětí: „Budeme pokračovat dál v práci v rámci astanského formátu a budeme pokračovat v ženevském procesu

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přichází na tiskovou konferenci na ambasádu ve Washingtonu.

„Mluvili jsme i o Afghánistánu a o implementaci minských dohod na Ukrajině,“ dodal dále k tématu rozhovorů a ještě uvedl: „Hovořili jsme o vztazích mezi našimi zeměmi, které nejsou v nejlepším stavu. Udělali jsme málo, nemůže odstranit všechny překážky, protože podmínky jsou složité, ale domluvili jsme na odstranění bariér ve vzájemných vztazích. Oba chápeme, že americký a ruský lid chtějí žít v míru.“

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Šéf ruské diplomacie opět přičetl odpovědnost za nynější stav bilaterálních vztahů předchozí vládě Baracka Obamy, která uvalila na Rusko sankce po anexi Krymu a rozpoutání bojů na východě Ukrajiny. O sankcích se ale podle Lavrova nejednalo. Za klad považuje, že přístup nové vlády není ”ideologický” jako tomu bylo za Obamy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám