Hlavní obsah

Trump se tvrdě pustil do ministra spravedlnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump pokračoval v úterý v útocích na ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, protože svěřil vyšetřování možného ruského ovlivňování amerických prezidentských voleb náměstkovi Robu Rosensteinovi. Trump ho v tweetech označil za obklíčeného a zkritizoval ho, že zaujal velmi slabou pozici vůči zločinům Hillary Clintonové. Údajně ho chce donutit k rezignaci.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Ministr spravedlnosti zaujal velmi slabou pozici vůči zločinům Hillary Clintonové.“ U Clintonové zmínil jak skandál s jejími e-maily (používala soukromou adresu), tak napadení severu vedení demokratické strany hackery.

V pondělí Trump na Twitteru napadl Sessionse, že se nezaměřuje na vyšetřování Clintonové: „Tak proč se výbory a vyšetřovatelé a taky náš obklíčený ministr spravedlnosti nedívají na zločiny křivácké Hillary?“

Také se do něj trefoval, že se nezaměřil na zprávy, že se Ukrajina pokoušela ovlivnit loňské volby ve prospěch demokratické protikandidátky. To ukrajinské velvyslanectví v USA v úterý tvrdě odmítlo.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions

Trumpovi vadí, že Sessions svěřil vyšetřování možného ruského ovlivňování amerických voleb a kontaktů jeho týmu s Rusy náměstkovi. „Sessions se nikdy neměl vyloučit (z dohledu nad vyšetřováním – pozn. red.), a když se zamýšlel vyloučit, měl mi to říct, než to místo vzal. Já bych si vybral někoho jiného.“ [celá zpráva]

Od té doby, co poskytl toto vyjádření, s ním nehovořil.

Podle CNN Trump nechce Sessionse sám odvolat, ale donutit ho k odchodu. Podle webu Axios jej chce nahradit bývalým newyorským starostou Rudym Giulianim.

Spekulace, že by mohl být Sessions odejit, ještě přiživil nový ředitel tiskového odboru Bílého domu Anthony Scaramucci, který uvedl: „Brzo dospějeme k řešení.“

Podle některých expertů je ale hlavním terčem zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který má na starosti věc ruského vměšování.

Trumpův zeť musel vypovídat 

Trumpův zeť Jared Kushner musel v pondělí vypovídat před senátním výborem pro tajné služby. Loni se podle amerických médií setkal mimo jiné s ředitelem jedné z velkých ruských bank, s tehdejším velvyslancem Ruska v USA Sergejem Kisljakem a s ruskou právničkou Nataljou Veselnickou.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Jared Kushner

„Všechny moje akce byly patřičné. Neuzavíral jsem žádné tajné dohody a nevím o nikom v kampani, kdo by tak činil,” řekl po pondělním slyšení novinářům. V úterý slyšení pokračovalo a o setkání s ruskou právničkou vypovídal i někdejší šéf Trumpova volebního týmu Paul Manafort.

Reklama

Výběr článků

Načítám