Hlavní obsah

Trump přijde Američany draho, jeho víkendy na Floridě stojí milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Prezident Donald Trump se sice vzdal svého platu a Američanům slíbil snížení nadbytečných vládních výdajů, přesto vyjde daňové poplatníky draho. Většinou totiž na víkend létá do svého floridského sídla Mar-A-Lago a podle konzervativní organizace Judicial Watch už opatření spojená s těmito cestami stála přes 20 miliónů dolarů (500 miliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Trumpovo sídlo Mar-a-Lago Club

Článek

S takovým tempem utratí Trump na cestách ještě letos víc peněz než jeho předchůdce Barack Obama za celých osm let ve funkci.

Přesné částky k dispozici nejsou, nicméně hlavní účetní úřad (GAO) loni ve své zprávě uvedl, že čtyřdenní cesta Obamy na Floridu před třemi lety, která byla podle televize CNN po výdajové stránce srovnatelná s Trumpovými cestami do Palm Beach, stála prezidentskou a pobřežní stráž 3,6 miliónu dolarů (zhruba 90 miliónů korun).

To by znamenalo, že šest víkendových pobytů Trumpa na Floridě za prvních 80 dní jeho mandátu už vyšlo na 21,6 miliónu dolarů.

Plat, jehož se vzdal, ročně činí 400 000 dolarů (10 miliónů korun).

Foto: Carlos Barria, Reuters

Člen prezidentské ochranky před soukromou helikoptérou prezidenta Trump ve floridském Palm Beach

Obama přitom za celých osm let svého působení v čele USA utratil necelých 97 miliónů dolarů.

Tato částka samozřejmě nezahrnuje státní cesty prezidenta, nicméně jsou v ní kromě soukromých cest zahrnuty i některé služební cesty po USA. Takže kromě rodinných dovolených na ostrově Martha’s Vineyard u Massachusetts či cest do lyžařského střediska v Aspeně zahrnuje třeba také návštěvu národního parku Everglades na Den Země v předloňském roce.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezidenti Barack Obama a Donald Trump

Související témata:

Foto: Jim Bourg, Reuters

Donald Trump

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Reklama

Výběr článků

Načítám