Hlavní obsah

Trump představuje hrozbu pro celý svět, varují psychiatři americký Kongres

Washington

Skupina psychiatrů napsala americkému Kongresu dopis, v němž varuje, že Donald Trump v Bílém domě vzhledem ke svému mentálnímu rozpoložení představuje nebezpečí pro celý svět. Autoři dopisu proto vyzývají zákonodárce, aby ustanovili zvláštní expertní komisi, která duševní zdraví nejmocnějšího člověka na Zemi posoudí.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Nemusíte být psychiatr, abyste v (Trumpově) chování rozpoznali známky impulzivního, bezohledného a narcistického chování. To v osobě prezidenta Trumpa nezávisle na diagnóze vystavuje svět riziku,“ cituje páteční vydání deníku The Independent z dopisu určeného jak demokratům, tak Trumpovým republikánům.

„Čelíme přímému a akutnímu ohrožení, zejména pokud jde o Severní Koreu a prezidentovo velení jadernému arzenálu,“ stojí dále v dopisu. Sepsala jej skupina pěti psychiatrů vedená Bandy Leeovou z univerzity Yale, která vyzvala zákonodárce v Kongresu, aby nechali Trumpův psychický stav prověřit zvláštní komisí.

Spekulace o duševním zdraví 71letého Donalda Trumpa se objevily už během loňské prezidentské kampaně. Tehdy je záměrně živili demokraté, kteří nominovali Trumpovu sokyni v boji o Bílý dům Hillary Clintonovou. V poslední době ale čím dál častěji zaznívá kritika prezidenta i z jeho vlastních řad, tedy republikánů.

Expertní skupinu chtějí i demokraté

Toho by demokraté rádi využili, a navrhli proto – stejně jako autoři výše zmíněného dopisu – v Kongresu ustanovit jedenáctičlennou komisi složenou z obou partají. Ta by měla dohlížet na prezidentovo duševní a fyzické zdraví a v případě, že by ho shledala nekompetentním, by mohla iniciovat jeho odvolání z Bílého domu. Komise by měla být trvalá, neměla by se tedy zaměřit výhradně na Trumpa, ale i na jeho nástupce.

S návrhem přišel demokratický kongresman Jamie Raskin a podpořily jej prozatím více než dvě desítky dalších zákonodárců z jeho strany.

Trump trvá na tom, že jde o štvavou kampaň, a prezentuje na Twitteru úspěchy na všech frontách, kterých se podle něj jeho administrativě podařilo dosáhnout.

Jen několik, pokud vůbec nějaká, z administrativ udělala za pouhých sedm měsíců víc než ta Trumpova. Přijaté zákony, zrušené regulace, hranice, armáda, ISIS, SC!

Impeachment

  • Odvolat prezidenta Spojených států je podle ústavy možné v případě, že se dopustí velezrady, korupce nebo jiných závažných zločinů.
  • Obžalovat ho z nich může Sněmovna reprezentantů, odsoudit dvoutřetinovou většinou Senát amerického Kongresu.

Reklama

Výběr článků

Načítám