Hlavní obsah

Trump požádal nejvyšší soud, aby mu umožnil zrušit program pro dětské imigranty DACA

– Washington

Úřad amerického prezidenta Donalda Trumpa v pondělí požádal nejvyšší soud, aby mu umožnil zrušit program pro dětské přistěhovalce DACA. Informovala o tom agentura Reuters. Udělal to den před volbani do Kongresu. Opatření, které v současné době před deportací chrání několik set tisíc lidí, schválil v roce 2012 Trumpův demokratický předchůdce Barack Obama. Jeho zrušení doposud brání tři federální soudy.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Článek

Program DACA se týká asi 800 000 přistěhovalců, kteří do USA přišli jako děti. Program těmto lidem umožňuje získat každé dva roky obnovitelné vízum a pracovní povolení. Trump ale už loni v září oznámil, že program zruší a dal Kongresu čas do března, aby situaci těchto imigrantů označovaných jako snílci vyřešil zákonem. Lhůta uplynula, aniž by Kongres příslušnou normu přijal. Od léta se však Trump otázce nevěnoval. Aktuální žádost proto působí jako předvolební gesto.

Podle státního prokurátora Noela Francisca vláda Baracka Obamy program přijala, ačkoliv „jí to neumožňovaly žádné existující zákony”. Dodal, že ministerstvo vnitřní bezpečnosti tak má nyní pravomoc opatření změnit.

Program dosud fungoval na základě prezidentova nařízení, které Obama přijal, protože se Kongres na řešení osudu dětských migrantů tehdy nedokázal shodnout. Podle Trumpovy vlády však prezident Kongres obešel, čímž překročil své ústavní pravomoci.

Zrušení programu nařídil Trump letos v dubnu. Rozhodnutí ale zablokovaly federální soudy ve státech Kalifornie a New York a ve federálním distriktu (District of Columbia).

Pondělní žádost Bílého domu stejně jako posilování hranic s Mexikem a natažení ostnatého drátu u hraničního přechodu v Hidalgu působí jako předvolební kroky, které mají pomoci republikánům udržet si většinu v Kongresu.

Reklama

Výběr článků

Načítám