Hlavní obsah

Trump podepsal reformy policie, nebude smět používat škrticí chvaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump po týdnech protestů proti policejní brutalitě podepsal v úterý exekutivní nařízení, kterým se reformuje policie. Má vést ke zlepšení policejní práce a zřízení celonárodní databáze stížností na policisty, uvedla stanice BBC. Zakázány budou i škrticí chvaty.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Trump ukazuje dekret o reformě policie.

Článek

Cílem je přimět policejní sbory po celých Spojených státech k ”osvojení nejvyšších profesních standardů”, jejichž součástí bude i výcvik k deeskalaci napětí. Napomoci tomu má i nový celostátní certifikační systém, který by finančně motivoval jednotlivé sbory k přijetí obecně uznávaných pravidel.

„Američané jsou přesvědčení, že musíme zvýšit odpovědnost i transparentnost a investovat více zdrojů do policejního výcviku a náboru,“ dodal prezident v projevu. Ačkoli byla původně ohlášena tisková konference, Trump nakonec novinářům nedal prostor k otázkám.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump mluví o reformě policie

„V rámci nového programu budou zakázány škrticí dusivé chvaty s výjimkou případů, kdy je ohrožen život policisty,“ řekl Trump. „Každý říká, že nastal čas to udělat.“

Prezident dodal, že vláda se také bude poohlížet po nových méně smrtících zbraních, aby předešla zásahům končícím smrtí.“

Policie by se měla více přiblížit k místním komunitám a bude povzbuzována, aby při řešení nenásilných činů týkající se drog a bezdomovectví byli více nasazováni s policisty i sociální pracovníci.

Trump odmítl rozpuštění sboru

Prezident odsoudil i smrt George Floyda, odmítl však tvrzení, že sbor je prosáklý rasismem. „Drtivá většina policistů jsou obětaví a odvážní služebníci veřejnosti. (...) ”Špatní” strážníci ale podle něj tvoří jen ”velmi malé procento”.

Minneapolis chce po smrti Floyda zrušit městskou policii

Amerika

Trump zároveň zopakoval nesouhlas s reformami, které požadují lidé v ulicích. Odmítl radikálnější plány na rozpuštění policejních sporů, jaké se objevily v Minneapolis, kde policista zabil černocha George Floyda, když mu klečel skoro devět minut na krku, což vedlo k masovým protestům proti policejnímu násilí na etnických menšinách ve Spojených státech i za jejich hranicemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nové záběry policejního zákroku na George FloydaVideo: Novinky, KameraOne

Trump hájil policii a odsoudil rabování při protestech i anarchii. „Musíme najít společné stanovisko, ale já se tvrdě stavím proti radikálním a nebezpečným změnám, jako jsou ukončení financování, odbourání a rozpuštění policejních jednotky.“ Dodal, že „bez policie by nastal chaos“.

Nový dekret přichází po třech týdnech protestů proti policejnímu násilí a ”systémovému rasismu”, které spustilo zabití neozbrojeného černocha George Floyda při zatýkání bělošským policistou v Minneapolisu.

Reklama

Výběr článků

Načítám