Hlavní obsah

Trump píše Pelosiové: Impeachment je šaráda, jsem obětí pokusu o převrat

Washington

Den před sněmovním hlasováním o ústavní žalobě na svou osobu poslal americký prezident Donald Trump dopis předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. V úterním šestistránkovém psaní uvedl, že je obětí pokusu o převrat. Demokraty navíc obvinil z pokusu otevřít v USA válku proti demokracii.

Foto: Sean Kilpatrick, ČTK/AP

Donald Trump napsal den před sněmovním hlasováním o jeho impeachmentu Nancy Pelosiové

Článek

„Doteď jste se nevzpamatovali z toho, že váš kandidát prohrál prezidentské volby,“ píše Trump v dopise Pelosiové. Dodává, že se podle něj jedná o hon na čarodějnice a „nikdo inteligentní vám neuvěří”. „Historie vás za tuhle šarádu krutě odsoudí,” uvádí.

Americký prezident v dopise nadále odmítá, že by se dopustil něčeho nezákonného. Uvedl, že jeho telefonní hovor s prezidentem Zelenským proběhl bez jakéhokoli náznaku osobního prospěchu. „Chtěl jsem po něm (Zelenským), aby nám prokázal laskavost. Nám, nikoli mně nebo mé kampani, ale Spojeným státům,“ obhajuje se Trump.

Trump obviněn: Zneužil pravomoci a vymáhal si pomoc Ukrajiny před volbami

Amerika

Pelosiové také v dopise vytýká, že demokraté činí přesně to, z čeho ho obviňují: zneužívají svou moc tím, že ho chtějí ústavně žalovat. „Minulý týden jste přiznala, že od chvíle, kdy jsem složil přísahu, sháněli demokraté materiál, aby mě mohli zažalovat. Tedy dlouho předtím, než vůbec k telefonátu s Ukrajinou došlo,“ brání se prezident. Měl na mysli vyjádření Pelosiové na konferenci „Women Rule” pořádané serverem Politico, kde ale nemluvila o impeachmentu, nýbrž o tzv. Muellerově zprávě, podle které se Rusko snažilo ovlivnit americké volby. Sama Pelosiová dlouho impeachment odmítala, za což ji kritizovala i řada demokratů.

Sněmovna reprezentantů bude o impeachmentu na Donalda Trumpa hlasovat ve středu. Demokraté, kteří mají ve sněmovně většinu, představili dva články, o kterých se bude rozhodovat. Trumpa viní ze zneužití pravomocí a z obstrukcí vůči Kongresu.

Republikáni v Senátu Trumpa podrží

Pokud sněmovna prezidenta obžaluje, povede proces Senát. V něm je potřeba dvoutřetinová většina k sesazení hlavy státu. Většinu v něm ale mají republikáni, kteří Trumpa podporují. Je tak nepravděpodobné, že by ho z funkce sesadili.

Podle průzkumu stanice Fox News, která je tradičně Trumpovi nakloněná, si 50 procent dotázaných Američanů přeje prezidentův impeachment a následné sesazení, zatímco 46 procent respondentů je proti ústavní žalobě. Trump označuje průzkum za blud.

Demokraté představili podobu žaloby na Trumpa

Amerika

Trump se může stát třetím americkým prezidentem, na kterého bude podána ústavní žaloba. Sněmovna reprezentantů dosud v historii hlasovala pro impeachment u Andrewa Johnsona a Billa Clintona.

Johnson se dostal do sporu mezi radikály z Jihu a Severu, obviněn byl z porušování zákonů, ale Senát ho o jediný hlas osvobodil. Clinton byl obviněn z křivé přísahy a maření spravedlnosti v sexuální aféře s bývalou stážistkou v Bílém domě Monikou Lewinskou. Také jeho ale Senát osvobodil. Richard Nixon kvůli aféře Watergate odstoupil z funkce sám.

Reklama

Související články

Demokraté představili podobu žaloby na Trumpa

Ve Sněmovně reprezentantů USA vzniká ústavní žaloba na amerického prezidenta Donalda Trumpa, která ho obviní ze zneužití pravomocí a z obstrukcí vůči Kongresu....

Trumpův rekorní den, poslal 115 tweetů

Americký prezident Donald Trump proslul mimořádnou aktivitou na sociální síti Twitter, jeho páteční výkon je ale nejspíš rekordní. Šéf Bílého domu podle...

Výběr článků

Načítám