Hlavní obsah

Trump omilostnil svého exporadce odsouzeného za vměšování Ruska do voleb

Washington

Americký prezident Donald Trump omilostnil v kauze vměšování Ruska do prezidentských voleb 2016 15 lidí včetně svého bývalého poradce pro zahraniční politiku George Papadopoulose. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

George Papadopoulos je bývalý Trumpův poradce pro zahraniční politiku

Článek

Papadopoulos se v říjnu 2017 agentům Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) přiznal, že jim lhal při vyšetřování vlivu Ruska na volby. Soud mu uložil 14 dní vězení a pokutu 9500 dolarů (211 tisíc korun). Z vězení byl propuštěn po 12 dnech. Loni v březnu své přiznání odvolal v knize, v níž popisuje, jak se stal „obětí spiklenců proti prezidentu Donaldu Trumpovi”.

První odsouzenou osobou v souvislostí s pátráním zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera byl nizozemský právník Alex van der Zwaan, kterého Trump rovněž omilostnil. Advokát strávil 30 dní ve vězení a zaplatil pokutu 20 tisíc dolarů (433 tisíc korun) za to, že lhal o svých kontaktech s členem někdejšího Trumpova volebního štábu.

Trump hledal „mrtvé voliče”. Ti teď k jeho smůle vycházejí na světlo

Volby USA

„Milost pomůže napravit újmu, kterou Muellerův tým způsobil tolika lidem,” uvedl v prohlášení Bílý dům.

Reuters připomíná, že se podobné kroky od odcházející hlavy státu, kterou v lednu v úřadu vystřídá vítěz listopadových voleb Joe Biden, daly očekávat. Minulý měsíc Trump omilostnil svého někdejšího bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který se podobně jako Papadopoulos na konci roku 2017 přiznal, že v kauze ruského vliv lhal agentům FBI.

Za hackerskými útoky na americké instituce stojí Rusko, obul se Schiff do Trumpa

Bezpečnost

Na seznamu předvánočních milostí se ocitili i dva bývalí republikánští poslanci Duncan Hunter, odsouzený za korupci, a Chris Collins, odsouzený za finanční podvody a zneužování obchodních informací.

Dalšími omilostněnými jsou čtyři někdejší členové soukromé ochranky Blackwater, kteří byli shledáni vinnými ze zmasakrování iráckých civilistů v Bagdádu za války v roce 2007. Nicholas Slatten byl odsouzen na doživotí, jeho kolegové Paul Slough, Evan Liberty a Dustin Heard si odpykávali tresty od 12 do 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám