Hlavní obsah

Trump nevylučuje vojenský zásah proti Íránu a chystá další sankce

• Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump stále nevylučuje možnost řešení krize kolem Íránu vojenskou cestou. Tato varianta je podle něj stále na stole a připravují se další sankce, které mají zemi zabránit v držení jaderných zbraní.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Článek

Trump podle agentury Reuters doufá, že Írán je dostatečně soudný a na jeho lidech mu záleží. Mezi Trumpovými přáteli je prý spousta Íránců, jsou to „velmi kvalitní lidé”.

Trump v noci na pátek na poslední chvíli zastavil odvetné údery na Írán, které předtím sám schválil. Mělo jít o reakci na sestřelení bezpilotního letounu.

„Byli jsme připraveni k odvetě ve třech různých směrech. Když jsem se zeptal, kolik lidí zemře, odpověď generála byla 150 lidí,“ napsal v pátek Trump na Twitter a pokračoval: „Je to neúměrné k sestřelení bezpilotního dronu. Nespěchám. Naše armáda je nejlepší na světě a připravená vyrazit.“

Trump v sobotu hájil svého bezpečnostního poradce Johna Boltona, který podle amerických médií vyzýval Trumpa k tvrdé vojenské odpovědi na sestřeleni amerického dronu v Hormuzském průlivu. Prezident řekl, že „Bolton je rozhodně jestřáb”, ale pokud jde o Írán, naslouchá prý každému

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám