Hlavní obsah

Trump hrozí vysláním federálních sil do dalších měst ovládaných demokraty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Portland
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump pohrozil v noci na úterý, že po Portlandu vyšle federální pořádkové síly i do dalších velkých měst ovládaných demokraty včetně Chicaga či New Yorku, uvedla agentura AFP. Do Portlandu vyslal prezident bezpečnostní složky kvůli demonstracím proti rasismu a policejní brutalitě, aniž by o to město či stát Oregon stály. Jejich počínání ve městě na severozápadě USA se stalo terčem kritiky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Víkendový zásah federální policie v PortlanduVideo: Reuters

 
Článek

„Mohu vám říci – budeme mít (v ulicích) více federálních bezpečnostních sil,” prohlásil Trump. Podle prezidenta by mohly federální pořádkové síly zamířit do New Yorku, Chicaga, Filadelfie, Detroitu, Baltimoru či Oaklandu, měst, která se potýkají s násilím na demonstracích. „Nedovolíme, aby se to stalo v naší zemi,“ řekl Trump a zdůraznil, že se to děje jen ve městech, kde jsou starosty ”liberální demokraté”.

V Chicagu je podle šéfa Bílého domu situace nyní ”horší než v Afghánistánu”. Za týden tam bylo postřeleno 64 lidí, z nichž jedenáct umřelo. Do Chicaga by podle listu Chicago Tribune mělo být posláno asi 150 příslušníků sil ministerstva pro vnitřní bezpečnost, které tvoří členové jednotek amerických maršálů a příslušníci celní a pohraniční správy.

Foto: Gillian Flaccus, ČTK/AP

79letá Mardy Widmanová žádá odchod federálních sil z Portlandu

Trumpovu hrozbu o vyslání sil do dalších měst odsoudila demokratická guvernérka státu Michigan, ve které leží Detroit. „Není důvod, aby prezident vysílal federální síly do města, ve kterém lidé pokojně a s respektem požadují reformy,” uvedla Gretchen Whitmerová.

Spory okolo zásahu v Portlandu

V Portlandu, kam už poslal Trump federální síly kvůli tvrdým demonstracím proti rasismu a policejnímu násilí, podle něj bezpečnostní složky situaci zvládly: „Jsou tam tři dny a odvedly za krátkou dobu skutečně skvělou práci. Žádné potíže. Sebrali hodně lidí a uvěznili jejich vůdce. Jsou to anarchisté.“ Trump uvedl, že oregonská guvernérka, portlandský starosta a další zákonodárci mají strach z anarchistů: „Bojí se těchto lidí. To je důvod, proč nechtějí, abychom jim pomohli.“

Podle portlandských politiků z řad demokratů ale přítomnost federálních sil napětí ve městě jen posílila. Starosta Portlandu Ted Wheeler uvedl podle stanice BBC, že ve městě jsou desítky, ne-li stovky příslušníků federálních sil: „Jejich přítomnost tady vede k dalšímu násilí a vandalismu. Nejsou tu vítáni. Nežádali jsme, aby tu byli. Chceme, aby odešli.“

Foto: Caitlin Ochs, Reuters

Protest v Portlandu

Kritiku si vysloužili příslušníci federálních sil i za to, že na demonstracích zasahují ve vojenských úborech. Oregonská ministryně spravedlnosti Ellen Rosenblumová už podala žalobu na federální vládu, že nezákonně zatýká demonstrující a porušuje jejich ústavní právo shromažďovat se. Zmínila, že zadržují lidi na ulicích, aniž by pro to měli jasný důvod, a odvádějí je do neoznačených vozidel. Oregonská guvernérka Kate Brownová dodala: „Nemůžeme mít tajné policisty unášející lidi v neoznačených vozidlech. Toto je demokracie a ne diktatura.”

V Portlandu se vyostřuje napětí, vláda čelí žalobě

Amerika

Spor o práva států unie

Ústavní experti uvedli, že případ Portlandu by mohl být testem ukazujícím, jaká jsou práva amerických států v době, kdy Trump rozšiřuje působení federálních sil.

Trump přitom jedná proti konzervativní tradici, že místní problémy mají řešit místní úřady, státní stát.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Ke kritice počínání sil ministerstva vnitřní bezpečnosti se přidal v pondělí na Twitteru i republikánský senátor Rand Paul: „Nemůžeme se vzdát svobody výměnou za bezpečnost. Místní síly mohou a měly by zvládat problémy v našich městech. Tam není místo pro federální jednotky anebo neoznačené federální agenty zadržující lidi.”

Naopak ministerstvo pro vnitřní bezpečnost uvedlo na Twitteru, že se museli federální agenti zabarikádovat v budově soudu a že se je někdo pokoušel oslepit laserem namířeným do očí: „Portland je plný násilných anarchistů napadajících federální orgány a federální budovy. To není mírumilovný dav. To jsou federální zločiny. ”

Důsledek vraždy George Floyda

Demonstrace proti rasismu a policejní brutalitě vypukly ve Spojených státech po květnové smrti černocha George Floyda, který zemřel v Minneapolisu při zatýkání bělošským policistou. V posledních týdnech masivní demonstrace utichly, v některých amerických městech se ale lidé při protestech dál scházejí.

Mluvení tě stojí kyslík, odbýval policista Floydovy stížnosti

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám