Hlavní obsah

Trump chce zeď na hranici s Mexikem místo moderních zbraní

Washington

Americký prezident Donald Trump hodlá přesunout 3,8 miliardy dolarů (přes 87 miliard Kč) z rozpočtu Pentagonu na stavbu zdi na hranicích s Mexikem. I když původně mělo jít o peníze z krizových programů nebo z fondu na boj proti drogám, z žádosti na změnu alokace prostředků, kterou dostal Kongres, plyne, že půjde o peníze určené na nákup nových zbraní včetně nejmodernějších letadel a dronů, uvedl server Inside Defense.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Donald Trump u zdi na hranicích s Mexikem

Článek

Má jít zejména o 2,2 miliardy ze základního rozpočtu ministerstva obrany a o 1,6 miliardy určených na operace v zámoří, kde chce Trump snížit angažmá amerických sil, jak ukazují opakované snahy o stažení ze Sýrie, jednání s Tálibánem o ukončení války v Afghánistánu nebo jednání s KLDR, jež vedla ke konci velkých jihokorejsko-amerických manévrů.

USA se dohodly s Tálibánem na podobě sedmidenního omezení bojů

Svět

O 1,3 miliardy sníží prostředky pro Národní gardu, která působí jako záloha americké armády. Ale zredukuje se i objednávaní výzbroje. Nepostaví se jedna výsadková vrtulníková loď a jedna rychlá výsadková loď

Americká námořní pěchota nedostane dva bojové letouny páté generace Lockheed Martin F-35 za 101 milionů každá a dva konvertoplány pro přepravu vojáků Bell MV-22 Osprey za 70 milionů každý. Nebudou zakoupeny ani dva transportní letouny Lockheed C-130J Hercules, osm útočných bezpilotních letadel General Atomics MQ -9 Reaper a jeden protiponorkový hlídkový Boeing P-8 Poseidon za 127 milionů (sumy jsou přibližné a závisí na vybavení jednotlivých strojů).

Server Defence One přitom podotýká, že stroje P-8 Poseidon a F-35 hrají klíčovou roli v soupeření s Čínou a Ruskem.

Trump chtěl na stavbu zdi použít peníze ministerstva obrany, určené na boj proti nelegálním omamným látkám, ale federální soud to zamítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám