Hlavní obsah

Trump chce hořící Kalifornii sebrat peníze na boj s požáry

Washington

Americký prezident Donald Trump pohrozil v neděli na Twitteru, že Kalifornii vezme federální peníze na boj s požáry. Ty sežehly už 400 kilometrů čtverečních a vyhnaly z domovů desetitisíce lidí. Podle Trumpa demokratický guvernér Gavin Newsom při správě lesů „odvádí hroznou práci”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kalifornie bojuje s lesními požáryVideo: Reuters

 
Článek

„Každý rok, když zuří požáry v Kalifornii, je to stejné – a pak přijde za federální vládou pro dolary na pomoc. Už ne,“ uvedl Trump. „Od prvního setkání jsem mu říkal, že musí vyčistit spodní patro svých lesů bez ohledu na to, co po něm jeho šéfové environmentalisti chtějí,” dodal.

Newsom, který je velmi kritický k Trumpově ekologické politice, na to odpověděl: „Nevěříte v klimatické změny. Z této konverzace jste omluven.“

Newsom už při předchozích požárech, kdy Trump hrozil stejně, poukázal na to, že většina lesů v Kalifornii spadá pod federální správu. [celá zpráva]

„Ve Finsku požáry nemají, protože hrabou listí”

Trump také loni v listopadu doporučil obyvatelům Kalifornie, aby hrabali listí v lese, jako to dělají ve Finsku, kde lesní požáry nemají. Okamžitě se stal terčem vtipů za to, že srovnává severské Finsko s vyprahlou subtropickou Kalifornií, kde navíc často hoří pouštní přízemní křovina chaparral (larea trojzubá).

Pořiďte si hrábě a shrabujte listí, poradit Trump obyvatelům Kalifornie, jak bojovat proti požárům

Amerika

Hasiči v okrese Ventura mezitím už dostali pod kontrolu asi polovinu ohně pojmenovaného Maria, což je v současnosti největší požár na jihu Kalifornie. Největší požár v celé Kalifornii jménem Kincade v okrese Sonoma je pod kontrolou z 76 procent poté, co od svého propuknutí 23. října sežehl 325 kilometrů čtverečních.

Požáry v Kalifornii vyhnaly z domova Schwarzeneggera i další slavné

Amerika

V sobotu už také byly zrušeny všechny evakuační příkazy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám