Hlavní obsah

Teroristu z Times Square zatkli v poslední sekundě, letadlo už rolovalo

– New York • Aktualizováno

V USA byl zatčen muž původem z Pákistánu, který je spojován s neúspěšným pokusem o atentát na newyorském Times Square. Bomba uložená v jeho autě byla v noci na neděli objevena dříve, než explodovala. O dopadení 30letého Faisala Shahzada informoval Federální úřad pro vyšetřování FBI. Muž byl zatčen na newyorském letišti, chtěl letět do Dubaje. Nyní je ve vazbě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po muži, který se svlékal na ulici, pátrá protiteroristická jednotkaVideo: Reuters

 
Článek

Jeho jméno uvedl americký ministr spravedlnosti Eric Holder. Muž  mířil do Pákistánu. Z New Yorku se ale přímo nedá do této země letět, proto seděl v letadle do Dubaje.

Zadržen byl ve 23:45 přímo na palubě letadla, ze kterého byl odveden. Ještě během úterka stane před soudem. "Dopadli ho v poslední sekundě," uvedl nejmenovaný příslušník bezpečnostních sil. Stroj už popojížděl na startovací dráhu. Let byl o několik hodin odložen.

Podezřelý má od roku 2009 americké občanství, žije v Connecticutu a nedávno se do Spojených států vrátil z cesty ze své bývalé vlasti. Muž byl dopaden na letišti JFK.

Vůz Nissan Pathfinder zakoupil během uplynulých třech týdnů v Bridgeportu v tomto státě. Jeho předchozímu majiteli zaplatil v hotovosti 1800 dolarů, žádnou smlouvu nepodepisoval, auto nemělo ani novou registraci. Bylo koupeno přes portál Craigslist.

Prodejce uvedl, že kupující měl mezi dvaceti až třiceti lety. Policie nyní zkoumá jejich vzájemnou komunikaci. Auto mělo neplatnou poznávací značku, která pocházela z nedalekého vrakoviště. Prodejce se podařilo najít, přestože evidenční číslo vozu bylo z karosérie byl odstraněno. Na motoru totiž VIN kód zůstal.

Bomba selhala

Podle posledních zpráv z vyšetřování právě zadržený vůz nejen koupil,ale zřejmě i řídil. Zda nálož také nastavil, aby explodovala, zatím není jasné.

Policie pátrá po dalším muži. Zjišťuje se také, zda nešlo o širší spiknutí. Společné protiteroristické uskupení, které nezdařený pumový útok vyšetřuje, uvedlo, že zvažuje možnost, že nešlo o akci "osamělého" vlka.

Auto bylo v noci na neděli nalezeno poblíž rušného Times Square. Policie v něm objevila výbušné zařízení, které se ale nespustilo. V autě byly také propanbutanové bomby a kanystry s benzinem, ohňostroje, hnojivo a elektrická zařízení k inicializaci. Pyrotechnici tvrdí, že exploze by způsobila značné škody a požár, ale dům by nezničila.

Vzhledem k původu muže nyní vyšetřovatelé berou vážněji zprávu, v níž se k neúspěšnému atentátu přihlásil pákistánský Tálibán.  [celá zpráva]

Pákistán slíbil pomoc

Pákistán už slíbil americkým vyšetřovatelům veškerou pomoc. Jde hlavně o zjištění, na koho byl muž napojen a kde žil a studoval. Když to pákistánský prezident Asif Alí Zardádrí slíbil, zmínil současně, že zadržený už měl americké občanství a tudíž nepadá vše na hlavu Pákistánu.

Podle expertů je možné, že útočila velmi malá skupina, možná jen pár lidí. Naznačuje to i fakt, že všechny aktivity včetně nákupu auta a získání chemikálií nebo poznávací značky se odehrály v okolí 50 kilometrů od Bridgeportu, kde bydlel zadržený.

Auta si všiml vietnamský veterán, který na náměstí prodával trička.[celá zpráva]

Výzva k opatrnosti

Holder v krátkém projevu uvedl, že  vyšetřování pokračuje a pátrá se po dalších lidech. Podle něj se použijí všechny prostředky, aby se ochránili Američané. Vyzval je také, aby byli bdělí: "Jakýkoli Američan, který spatří podezřelé aktivity, by o nich měl informovat."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám