Hlavní obsah

Tajná služba zachytila zásilku pro Obamu se smrtícím ricinem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americká tajná služba zadržela v pondělí zásilku adresovanou prezidentu Baracku Obamovi. Obsahovala smrtící jed ricin. Podobné zásilky směřovaly také k dvěma senátorům, také v nich byla smrtící látka, informovala stanice CNN. Policie zadržela podezřelého muže přímo v budově senátu USA.

Foto: Larry Downing, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

„V monitorovacím středisku byl přijat dopis s podezřelou látkou. Úzce spolupracujeme s policií na Capitol Hillu a FBI při vyšetřování záležitosti,“ řekl nejprve stanici NBC4 New York mluvčí prezidentské tajné služby. Veškerá pošta pro prezidentskou kancelář je monitorována v zařízení, jež se nachází mimo Bílý dům.

Prvotní testy prokázaly přítomnost ricinu, potvrdila později FBI.

Podle zdrojů citovaných stanicí CNN byla obálka stejná jako dopis pro mississippského senátora Rogera Wickerse. Obálku pro republikána Wickerse úřady zachytily jen o pár hodin dříve. Obsahovala smrtící jed ricin. Také v tomto případě se podařilo list zachytit ještě v oddělení, které pro zákonodárce poštu zpracovává. [celá zpráva]

Do třetice byla zadržena podezřelá zásilka adresovaná dalšímu senátorovi, Richardu Shelbymu, tentokrát ale už přímo v jeho kanceláři. V senátních budovách proto nyní zasahují chemici a pyrotechnici a senát byl částečně evakuován. FBI potvrdila, že v obálce byl ricin.

Podezřelý zadržen v senátu

Incidenty zkoumají agenti bezpečnostního úřadu FBI. Televize NBC uvedla, že nenašli žádnou spojitost mezi zásilkami a pondělním bombovým útokem během maratónu v Bostonu.

Ricin

Ricin je bílkovinný toxin, fungující jako tzv. buněčný jed způsobující odumírání buněk.

Získává se ze semen skočce obecného (Ricinus communis).

Smrtelná dávka činí cca 70-500 mikrogramů.

Smrt nastane v důsledku poškození vnitřních orgánů (jater, ledvin a sleziny) .

Příznaky otravy se podobají chřipce, později se objeví bolesti hlavy, pálení v ústech, zvracení, průjem, střevní kolika a vnitřní krvácení. 

Zdroj: Wikipedia

Policie podle CNN zadržela podezřelého muže, a to přímo v senátní Hartově budově. Měl u sebe batoh se zapečetěnými obálkami, které údajně byly podobné těm, které dostali "nestandardní cestou" zákonodárci. Muž ochranku zaujal kvůli svému neobvyklému chování. Podezřelý je ve vazbě a vyslýchán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám