Hlavní obsah

Průlom v léčbě covidu, tabletka molnupiraviru snižuje na polovinu riziko úmrtí

Washington

Antivirotikum molnupiravir, které vyvinula americká farmaceutická společnost Merck a podává se v tabletce, podle předběžných, oponentuře zatím nepodrobených, studií snižuje na polovinu riziko, že člověk nakažený covidem-19 zemře. Firma to oznámila v pátek. Podle expertů by se mohlo jednat o průlom v boji s nákazou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Průlomové léky proti covidu slibují o polovinu menší pravděpodobnost smrti či hospitalizace (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Společnost Merck a její partner Ridgeback Biotherapeutics se chystají do dvou týdnů požádat v USA o schválení léku k experimentálnímu použití. Schválení by mohlo přijít v průběhu několik měsíců. Americká vláda již potvrdila, že nakoupí molnupiravir za 1,2 miliardy dolarů (26,2 miliardy korun), pokud jej k léčbě covidu-19 schválí americký Úřad pro potraviny a léky (FDA).

Molnupiravir se klinicky testoval na celém světě a nezávislá rada expertů, která testy monitorovala, doporučila studii předčasně ukončit, protože výsledky jsou natolik dobré, že už v testech není potřeba pokračovat.

Podle prohlášení firmy Merck studie prokázala, že podání molnupiraviru snižuje na polovinu riziko hospitalizace a úmrtí u rizikových skupin lidí, kteří se nakazili covidem-19. Brání, aby mírný a středně těžký průběh nemoci přešly ve vážný.

Svatým grálem v lécích na covid je Molnupiravir, tvrdí lékař

Koronavirus

„Orálně podávané antivirotikum, které má takový dopad na riziko hospitalizace, by změnilo pravidla hry,” řekl agentuře Reuters Amesh Adalja, specialista na infekční onemocnění z americké Univerzity Johnse Hopkinse.

Lék bránil úmrtí

Vědci testovali lék na 775 pacientech, jimž se lék začal podávat nejpozději pět dnů po zjištění nemoci. Jedna skupina dostávala dvě tabletky molnupiraviru denně, druhá placebo. U osob s molnupiravirem vyžadovalo hospitalizaci 7,3 procenta pacientů, zatímco v kontrolní skupině s placebem to bylo 14,1 procenta. Mezi těmi, kterým byl podán pravý lék, nezemřel nikdo. Z pacientů, kteří dostali neúčinnou látku, jich zemřelo osm.

Výsledky testů ocenil i ředitel Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci, který je podle listu The Washington Post označil za dobrou zprávu. Zejména zmínil, že je dobré, že nikdo z nakažených léčených molnupuiravirem neumřel.

První lék proti koronaviru očekává Merck do Silvestra

Ekonomika

Molnupiravir byl původně vyvinut k léčbě chřipky a je navržen tak, aby v genetickém kódu viru vytvořil chyby, čímž mu zabrání v dalším šíření v těle nakaženého. Merck přitom tvrdí, že lék bude účinný i proti případným budoucím variantám viru.

Přelom v léčbě

Covid-19 se nyní léčí především antivirotikem remdesivir od společnosti Gilead Sciences a steroidem dexamethason. Oba léky však většinou pacienti dostanou až ve chvíli, kdy jsou přijati do nemocnice s těžkým průběhem onemocnění, přičemž se podávají infuzí.

Vážnému průběhu mohou při včasném podání do několika dní po odhalení covidu zabránit monoklonální protilátky, i ty se však podávají intravenózně.

Současné léky jsou podle Adaljy ”těžkopádné a je logisticky náročné je pacientům podat”. „Jednoduchá pilulka určená k perorálnímu podání by byla přesně opačným případem,” dodal expert.

„Vždy jsme věřili, že antivirotika, zejména antivirotika podávaná perorálně, by mohla významně přispět v boji s pandemií,“ uvedla viceprezidentka oddělení pro infekční nemoci a hledání vakcín ve společnosti Merck Daria Hazudová. „Udržet lidi mimo nemocnice je neuvěřitelně důležité.“

Nadějné léky proti covidu jsou blízko

Koronavirus

Klíčová role vakcín

Očkování však nadále zůstává hlavním opatřením v boji s pandemií. „Prevence covidu pomocí vakcín bude vždy preferované před jeho léčbou,“ řekl virolog Timothy Sheahan z univerzity v Severní Karolíně v Chappel Hillu, který zkoumal molnupiravir. Vysvětlil i důvod: „Při léčbě infekčních chorob se lze dopouštět chyb a lidé mohou umírat.“

Shodl se v tom se šéfem týmu pro boj s pandemií v Bílém domě Jeffem Zientsem, který v pátek prohlásil, že molnupiravir je „případným dodatečným nástrojem na ochranu osob před nejhoršími dopady covidu-19”. Dodal však, že očkování je podle něj nadále nejlepším způsobem pro boj s koronavirem.

Sheahan ale dodal, že je přesvědčen, že byl lék také mohl snižovat přenositelnost. Jeho výzkum ukázal, že molnupiravir urychluje odstranění viru z nosu a hrdel, takže by infikovaní šířili méně patogenu.

Merck je první firmou, která přišla s výsledky klinických testů u své antivirové pilulky, na podobných lécích však pracuje řada dalších společností. Společnost Pfizer nedávno zahájila klinické studie dvou svých antivirotik, na pilulkách proti covidu-19 pracují rovněž společnosti Atea Pharmaceuticals či švýcarská firma Roche.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám