Hlavní obsah

Za masakrem na vánočním průvodu ve Wisconsinu je několikrát trestaný rapper propuštěný na kauci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milwaukee
Aktualizováno

Do lidí na vánočním průvodu na předměstí Millwaukee v neděli najel autem několikrát trestaný 39letý Darrell Brooks, který byl před několika dny propuštěn z vazby po zaplacení kauce 1000 dolarů. Na počátku listopadu totiž přejel vozem svou družku, s níž má dítě. Brooks na na sítích vystupoval jako rapper. V pondělí se úřad prokurátora okresu Millwaukee za stanovení tak nízké kauce veřejně omluvil.

Foto: Profimedia.cz

Místo nedělní tragédie

Článek

Podle britského serveru Daily Mail byl Brooks zadržen 2. listopadu poté, co autem srazil svou družku, matku jednoho z jeho dětí. Na čerpací stanici odmítla nastoupit do jeho vozu, tak ji nejdříve uhodil pěstí a pak ji přejel.

Činem porušil podmínky jednoho ze svých propuštění na kauci. Jeho trestní rejstřík je totiž poměrně bohatý, od roku 1999 byl 15krát zatčen mimo jiné kvůli držení drog, zbraní či napadení. Loni Brooks například střílel po svém synovci, s nímž se pohádal kvůli jeho starému mobilnímu telefonu.

11. listopadu po uvalení vazby po incidentu s družkou Brooks zaplatil kauci 1000 dolarů (zhruba 23 tisíc korun), a poté byl propuštěn. Krátce poté pak najel do lidí na vánočním průvodu. Podle místního prokurátora byla kauce vzhledem k Brooksově kriminální minulosti „nepřiměřeně nízká“ a rozhodnutí už prošetřuje.

Rána, pláč a těla létající vzduchem, líčí svědci tragédii v Milwaukee. Auto vlétlo do tanečnic

Amerika

Server Heavy.com připomněl, že Darrel Brooks ve městě žil a natáčel videa, na nichž se prezentoval jako rapper MathBoi Fly. V jednom z hudebních klipů, který server převzal a zveřejnil (z Facebooku už bylo odstraněno), muž vystupuje před autem, s nímž později najel do lidí.

K tragédii došlo v neděli ve městě Waukesha nedaleko Millwaukee ve státě Wisconsin. Do lidí v pouličním vánočním průvodu tam ve vysoké rychlosti najelo červené SUV Ford Escape. O život přišlo pět lidí a víc než 40 dalších utrpělo zranění.

Policisté po řidiči začali střílet a zadrželi ho. Příčina masakru nebyla známa, nyní ale podle deníku Washington Post vyšetřovatelé pracují s verzí, že řidič ujížděl z místa útoku nožem. Do davu lidí měl najet, protože nad autem ztratil kontrolu.

Úřady identitu zadrženého zatím oficiálně nezveřejnily. Rovněž web The Independent ale uvedl, že Brooks byl podmínečně propuštěn teprve před pár dny. O terorismus se tak s největší pravděpodobností nejedná.

Do vánočního průvodu v Milwaukee vjelo auto: pět mrtvých, desítky zraněných

Amerika

Kritické okamžiky popsal listu Milwaukee Journal Sentinel místní politik Angelito Tenorio, který už s rodinou prošel průvodem a vracel se zpátky k Main Street: „Když jsme šli zpátky mezi budovami, viděli jsme SUV crossover, pedál plynu na podlaze, přibližující se plnou rychlostí k trase průvodu. A pak jsme slyšeli velkou ránu a ohlušující pláč a křik od lidí, kteří byli vozidlem zasaženi. A pak jsme viděli lidi utíkající pryč a na zemi tam leželi lidé, kteří vypadali, jako by je srazilo vozidlo. Stalo se to tak rychle.“

Podle svědků jelo auto rychlostí asi 65 km/h, i když někteří uváděli, že až osmdesátkou. Policie se je pokusila zastavit střelbou. Řidiče zadržela.

Foto: John Hart, ČTK/AP

Poničený kočárek na ulici Main Street ve Waukeshi

Reklama

Výběr článků

Načítám