Hlavní obsah

Střelec z kina se označil za Batmanova protivníka Jokera

– Denver/New York

V kritickém stavu zůstává v Denveru jedenáct osob, které při střelbě v kině zasáhl James Homes. Na půlnočním představení v pátek zabil tucet osob a zranil dalších 58. Motiv jeho činu zůstává neznámý. Střelec, který měl obarvené vlasy, se policistům po zadržení představil jako Joker. Na útok se dlouho připravoval. Opatřil si zbraně, munici a byt prošpikoval výbušninami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé se v Denveru scházejí u kina, aby uctili oběti střelbyVideo: Reuters

 
Článek

Velitel policie v New Yorku Raymond Kelly řekl podle BBC, že Holmes po zadržení řekl, že je Joker, hlavní Batmanův nepřítel, který zabíjí své odpůrce jedem smíchu v podobě plynu, ale jinak využívá všechny zbraně od nožů po střelné. "Měl vlasy nabarvené na červeno. Říkal si Joker, zjevně podle Batmanova nepřítele, jasně vypadá jako vyšinutý."

Foto: Jeremy Papasso, Reuters

Vigilie za oběti střelby

Jedenáct lidí v kritickém stavu

Guvernér Colorada John Hickenlooper potvrdil, že v nemocnici zůstává třicet osob, z toho jedenáct jich je v kritickém stavu. Uvedl, že zasaženo bylo celkem 70 lidí, tedy o jednoho méně, než se uvádělo dosud. Dvanáct osob zemřelo. Deset na místě a dva později. Mezi zraněnými je i čtyřměsíční kojenec a šestileté dítě, které bylo původně uváděné jako mrtvé.

Na půlnoční představení měl Homes lístek, ale sál opustil. Předstíral, že mu někdo volá. Do sálu se pak už vrátil plně ozbrojen v neprůstřelné vestě a protistřepinové ochraně s maskou, helmou a rukavicemi. V rukou měl poloautomatickou pušku AR-15, brokovnici a dvě pistole. Do davu hodil dva plynové granáty a zahájil palbu. Podle některých svědků začal střílet ve chvíli, kdy se střílelo i na plátně, takže nebylo hned jasné, o co jde.

Foto: Reuters

James Holmes na snímku coloradské univerzity

"Pokud je mi známo, všechny zbraně i munici, kterou měl, vlastnil legálně," citovala agentura Reuters prohlášení policejního šéfa Dana Oatese na tiskové konferenci. Byl vyzbrojen poloautomatickou puškou, brokovnicí a dvěma pistolemi. Šest tisíc nábojů nakoupil podle policie během posledních několika měsíců přes internet. V minulosti neměl problémy se zákonem, byl pouze zadržen za rychlou jízdu. Patrně nemá ani vazbu na žádnou teroristickou skupinu. Motiv jeho činu je stále neznámý.

Byt plný výbušnin

Policie v rámci vyšetřování navštívila útočníkův byt a našla v něm mnoho nástražných zařízení, některé pasti obsahovaly výbušniny. "Něco takového jsme ještě neviděli," vyjádřil se o komplikované konstrukci z trhavin a zápalných chemických látek, kterou měl mladík ve svém bytě, policejní šéf Dan Oates. Podle něj jde o komplikovanou past, ve které jsou i „věci, které vypadají jako minometné granáty“. [celá zpráva]

Foto: Evan Semon, Reuters

Kino Century 16 Theatre v Denveru

Útočníkův byt je natolik prošpikován nastraženými výbušninami, že policie dospěla k závěru, že je nemůže bezpečně zneškodnit. Rozhodla se proto použít k jejich odpálení robota, akce je plánována na dnešek. Policie pro jistotu uzavře sousední ulice. Evakuován už byl dům, v němž se nachází útočníkův byt, i několik sousedních budov.

Nenápadný neurolog

Holmes by měl před soudem poprvé stanout v pondělí v 17:30 SELČ. Ti, kdo Holmese znali před střelbou, ho popisují podle AP jako spíše plachého, inteligentního člověka. V minulých letech prý tento doktorand medicíny hrával fotbal a věnoval se přespolnímu běhu.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Lidé se modlí za oběti střelby

Holmes vyrostl ve středostavovské rodině v San Diegu a získal diplom v oboru neurologie na Kalifornské univerzitě, než přešel na doktorandské studium na Coloradské univerzitě. Přestože byl označován za chytrého, svého postgraduálního programu krátce před masakrem zanechal, uvádějí univerzitní zdroje.

Foto: Jeremy Papasso, Reuters

Zdrcený mladík při vigilii za oběti střelby

Devatenáctiletý student Coloradské univerzity Billy Kromka, který loni spolu s Holmesem pracoval několik měsíců jako výzkumný asistent, řekl, že ho zpráva o činu jeho bývalého kolegy zcela ohromila: "V podstatě byl sociálně nejistý, ale ne do té míry, že by to opravňovalo k podezření na hromadnou vraždu nebo jakoukoliv krutost takového rozsahu."

Holmes podle něj nikdy nemluvil o politice, ani nedával najevo zaujetí pro nějakou speciální věc.

Reklama

Související témata:

Související články

Na premiéře Batmana se střílelo, obětí je 12

Nejméně dvanáct lidí zemřelo v pátek v 0:30 místního času v kině Aurora na stejnojmenném předměstí Denveru v Coloradu, kde se premiérově promítal nový snímek...

Výběr článků

Načítám