Hlavní obsah

Starostou New Yorku se chce stát i Joe Lhota, politik s českými kořeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Překvapivým vítězem primárek newyorské Demokratické strany a favoritem na funkci nového starosty New Yorku se v úterý stal městský ombudsman Bill de Blasio. Ve volbách starosty se mu začátkem listopadu postaví vítěz republikánských primárek Joe Lhota, který má české kořeny. Vzhledem k tomu, že v New Yorku mají velkou převahu demokraté, větší šance na vítězství má de Blasio.

Foto: Brendan McDermid

Joe Lhota

Článek

Bývalý šéf newyorského dopravního podniku Lhota porazil v republikánských primárkách miliardáře Johna Catsimatidise. Lhota v únoru řekl listu New York Post, že má české i italské kořeny. "Lhota je československé," řekl deníku. "Rodina z otcovy strany je z české části, 120 kilometrů jižně od Prahy. Dědeček z matčiny strany byl Ital a babička židovka. Mám kousek ode všeho - jako New York," řekl.

Když v úterý děkoval voličům, označil program svého předpokládaného demokratického oponenta za "třídní boj, za pokus rozdělit naše město".

Přihlásil se k politice svého předchůdce a mediálního magnáta Bloomberga, především k boji se zločinností.

Demokrat de Blasie si na potvrzení své kandidatury bude muset ještě několik dní počkat, protože po sečtení 97 procent hlasů získal 40,2 procenta, tedy jen těsně nad limitem 40 procent, který zaručuje, že nebude druhé kolo primárek za účasti dvou nejúspěšnějších kandidátů. Není tedy vyloučené, že se budou hlasy přepočítávat.

I kdyby se však druhé kolo demokratických primárek konalo, je v něm dvaapadesátiletý de Blasio jasným favoritem.

Související téma

Foto: Profimedia.cz

Socha Svobody v New Yorku

Reklama

Výběr článků

Načítám