Hlavní obsah

Spojené státy se děsí invaze obřích sršní

Invaze obřích vražedných sršní zní jako zápletka z béčkového hororu. Přesto jde o reálnou hrozbu, která děsí americké experty poté, co se ve státě Washington u hranic Kanady objevily stovky sršní mandarínských (Vespa mandarinia).

Foto: Profimedia.cz

Vespa mandarinia

Článek

Tento druh jedovatého bodavého hmyzu může dorůst až velikosti 6,35 centimetru. Jeho domovinou je jihovýchodní Asie, Čína a Tchaj-wan. Sršeň mandarínská může člověka bodnout opakovaně a do těla může vpravit velkou dávku silného jedu.

„Většina lidí jedno nebo dvě bodnutí přežije,“ řekl Reuters Sven-Erik Spichiger, entomolog z ministerstva zemědělství státu Washington. „Tkáň kolem místa vpichu se začne rozpadat,“ dodal s tím, že větší počet bodnutí může být smrtelný.

Sršni na kraji Prahy zaútočili na 25 lidí, 7 skončilo v nemocnici

Krimi

Z Asie zavlečený hmyz ale ohrožuje i zemědělství a včelařství, protože sršeň napadá včely medonosné. Několik sršní dokáže během pár hodin zničit celý úl. Za nejpravděpodobnější považují vědci variantu, že do USA sršně mandarínské dorazily v některém z kontejnerů na lodích připlouvajících do přístavů státu Washington.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám