Hlavní obsah

Soud zablokoval Trumpův dekret zapovídající transsexuálům službu v armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Federální soud ve Washingtonu v pondělí zakázal prezidentu Donaldu Trumpovi měnit pravidla armádní služby pro lidi se změněným pohlaví. Oznámila to agentura Reuters.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Prezident letos v srpnu zakázal přijímat osoby se změněným pohlavím do armády. Zastavil rovněž využívání vládních fondů k financování operací měnících pohlaví vojáků v aktivní službě. Rozhodnutí prezidenta vyvolalo rozhořčenou reakci lidí s menšinovou sexuální orientací a obhájců jejich práv.

Trump svým krokem zvrátil praxi, kterou loni zavedla vláda předchozího prezidenta Baracka Obamy. Rozhodnutí zdůvodnil velkými finančními náklady a rozvratem, který by podle něj změny pohlaví v armádě vyvolaly. Plán realizace opatření předpokládaných novou direktivou měl ministr obrany James Mattis prezidentovi předložit do 18. února.

Dekret je neplatný až do rozhodnutí soudů

Soudkyně Colleen Kollarová Kotellyová v pondělí ve svém rozhodnutí uvedla, že Trumpův srpnový dekret napadlo žalobou několik vojáků se změněným pohlavím. Prezidentovo rozhodnutí podle nich popírá jejich ústavní práva a zbavuje je ochrany zaručené zákonem.

Protože soudy jejich stížnosti podle Kollarové Kotellyové pravděpodobně vyhoví, rozhodla se soudkyně už nyní Trumpovo nařízení zablokovat. Její verdikt bude platný do doby, než o podaných žalobách rozhodnou soudy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám