Hlavní obsah

Snímky mrtvého bin Ládina nezveřejníme, rozhodl Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Washington

Americký prezident Barack Obama rozhodl, že Spojené státy nezveřejní žádné fotografie mrtvého teroristy Usámy bin Ládina. Sdělil to ve středu v rozhovoru pro televizní stanici CBS News. Bílý dům již dříve uvedl, že se obává reakce veřejnosti na fotografie, jež jsou podle něj odpudivé. Příslušníci zvláštního amerického komanda, které teroristu usmrtilo, ho mimo jiné střelili nad levé oko.

Článek

"Odebrali jsme vzorek DNA a provedli jsme testy. Není pochyb o tom, že jsme zabili Usámu bin Ládina. Považujeme za důležité zajistit, aby po světě nekolovaly velmi názorné fotografie někoho, kdo byl střelen do hlavy, a podněcovaly další násilí anebo sloužily jako nástroj propagandy. Takoví nejsme. Nepředvádíme takové věci jako trofeje," řekl Obama.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pevnost Usámy bin Ládina byla zapečetěnaVideo: Reuters

Dodal, že lidé na celém světě jsou rádi, že terorista je pryč. Zveřejnění fotografií je podle něho také v rozporu s americkými bezpečnostními zájmy. Samotné fotografie by podle něj stejně nepřesvědčily ty, kdo pochybují. Členové Al-Káidy ale moc dobře ví, že bin Ládin je mrtvý, uvedl prezident. "Skutečnost je taková, že bin Ládina už po této Zemi chodit neuvidíte," dodal Obama.

Někteří poradci byli pro zveřejnění

Jeho mluvčí Jay Carney, který novináře s jeho slovy z rozhovoru připraveného pro odvysílání dnes večer místního času seznámil, zároveň prezidentovo rozhodnutí označil za kategorické. Ještě v úterý média informovala, že americká administrativa vyhoví stále většímu tlaku doma i ve světě a nějaké snímky zabitého bin Ládina pravděpodobně zveřejní. Nakonec ale převážily ohledy na možné negativní ohlasy veřejného mínění a následné protiamerické nálady ve světě.

Otázka rozdělila prezidentovy poradce, z nichž část byla pro uvolnění snímků. Stejně rozdělena je i americká veřejnost a politická scéna. Zveřejnění fotografií požadovali například někteří pozůstalí po obětech teroristických útoků z 11. září 2001 v naději, že jim to konečně pomůže vyrovnat se se ztrátou blízkých.

"Usáma bin Ládin není trofej. Je mrtvý. Nyní bychom se měli zaměřit na další boj, dokud nebude zlikvidována Al-Káida," míní naopak republikánský zákonodárce Mike Rogers, který je proti publikaci snímků.

Soud možná nařídí snímky publikovat

Bývalý zaměstnanec amerického ministerstva spravedlnosti Daniel Metcalfe si myslí, že Bílý dům nakonec možná bude fotografie muset zveřejnit i proti své vůli. Je totiž podle něj pravděpodobné, že by u soudu prohrál v případě, že by se někdo snímků domáhal podle zákona o poskytování informací. Podle něj totiž zřejmě není příliš pevný důvod držet snímky tajné.

Obamova administrativa se v minulosti podobně snažila zadržovat videa a fotografie mučení v irácké věznici Abú Ghrajb. Soud jí ale opakovaně přikázal snímky zveřejnit. Případ se ale nestačil dostat k Nejvyššímu soudu, protože Kongres přijal speciální zákon bránící publikaci záznamů. Na snímky mrtvého bin Ládina se ale nevztahuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE : Cvičení jednotky SealVideo: Reuters

Obrázky s tváří zabitého teroristy se přitom objevily krátce po úspěšné americké operaci v pákistánském Abbottábádu, kde se terorista ukrýval. Nakonec se ale ukázalo, že jde o starší fotomontáž.

Američané šéfa teroristické sítě Al-Káida zabili v noci na pondělí SELČ při zhruba čtyřicetiminutové operaci. Bin Ládina hledali od útoků proti Spojeným státům z 11. září 2001, které si vyžádaly téměř 3000 životů. Úspěšnou operaci přitom provedli v okamžiku, kdy již s dopadením nejhledanějšího muže světa nikdo příliš nepočítal. Mrtvého po údajně islámském obřadu krátce po zásahu svrhli do Arabského moře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám