Hlavní obsah

Sníh ochromil USA, kolona na dálnici v Kentucky měřila 56 kilometrů

– Washington • Aktualizováno

Až 85 miliónů lidí je podle CNN v oblastech, které může zasáhnout mohutná sněhová bouře. Ta dorazila na východní pobřeží USA. Zemřelo osm lidí, uvedla BBC. Na některých místech včetně metropole Washingtonu napadlo kolem 15 až 20 centimetrů sněhu. Kvůli očekávané sněhové kalamitě vyhlásilo jedenáct států stav nouze. Newyorský guvernér Cuomo vyhlásil uzavření části silnic, železnic a metra a všech mostů a tunelů v New Yorku. Zrušena byla představení na Broadwayi.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Odstraňování sněhu u hokejové arény v Nashville

Článek

Sněhu má podle odhadů meteorologů do neděle napadnout až 80 centimetrů. Kvůli varování úřadů tak utichla doprava, letecké společnosti zrušily pro tento víkend 9290 letů, zavřené jsou obchody, od pátku také školy i mnohé instituce včetně muzeí či Kongresu v hlavním městě.

Při dopravních nehodách na sněhu a ledu zemřelo v Severní Karolíně, Virginii a v Kentucky osm lidí. Jen během noci na sobotu lidé policistům nahlásili 989 nehod na silnicích.

Foto: James Crisp, ČTK/AP

Osamělý autobus projíždí kolem univerzity v Kentucky

Ještě před příchodem do hlavního města zasypal v pátek příval sněhu státy jižně a jihozápadně od metropole. Podle CNN jsou již více než 12 hodin uvězněny desítky aut na zcela neprůjezdné dálnici 75 v Kentucky, kterou zablokovala série dopravních nehod. Kolona byla dlouhá asi 35 mil (56 kilometrů).

„Nemáme jídlo ani vodu. Upřímně, kdybychom neměli dost paliva na topení motorem, asi bychom tu zamrzli,” řekla CNN Dani Garnerová, která na dlouhé hodiny uvázla s manželem a třemi dětmi v této zácpě.

Na 160 tisíc zákazníků je ve třinácti státech bez dodávek elektřiny. Přes 150 tisíc jich je v Severní a Jižní Karolíně.

Stav nouze vyhlásily úřady v New Yorku, Tennessee, Severní Karolíně, Virginii i Západní Virginii, Marylandu, Pennsylvanii, Georgii, New Jersey, Kentucky a Delawaru. V hlavním městě Washingtonu D.C. platí stav „sněhové nouze”, uvedla CNN.

„Chci, aby to bylo všem jasné. Tohle je obrovská bouře,“ prohlásila starostka Washingtonu D.C. Muriel Bowserová. „Následky mohou být věcí života a smrti a obyvatelé D.C. by se podle toho měli chovat.“

Na rekordní sněhovou nadílku se připravují vedle Washingtonu zejména Baltimore a Filadelfie, kde má během víkendu vrstva sněhu narůst na 60 až 80 centimetrů.

Foto: Earl Neikirk, ČTK/AP

Obyvatel Bristolu ve státě Tennessee

O něco mírněji zasáhne bouře New York, kde se čeká asi 30 centimetrů sněhu. Situaci bude znepříjemňovat i silný vítr o rychlosti až 80 kilometrů v hodině.

Už v pátek začalo sněžit ve Washingtonu, jehož starostka Muriel Bowserová obyvatele vyzvala, aby během víkendu pokud možno zůstávali doma.

Foto: SCOTT MASON, ČTK/AP

Kvůli sněhu a ledu na silnicích úřady řidičům doporučují, aby raději nevyjížděli. Snímek z Virginie

Foto: NOAA, Reuters

Satelitní snímek bopuře nad východním pobřežím USA

V pátek večer byly ulice metropole, které jinak při začátku víkendu bývají plné lidí užívajících si nočního života, opuštěné; zavřená byla většina obchodů, barů i restaurací, napsal deník The Washington Post. Od soboty v metropoli nejezdí metro.

"Má potenciál stát se výjimečně nebezpečnou bouří," uvedl šéf meteorologické služby NWS Louis Uccellini. Podle něj může příval sněhu způsobit materiální škody až ve výši jedné miliardy dolarů a paralyzovat třetinu obyvatel žijících v oblasti východního pobřeží Spojených států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám