Hlavní obsah

Sledováním komunikace jsme zabránili atentátu na Wall Street, tvrdí šéf NSA

Washington
Aktualizováno

Tajné programy amerických zpravodajských služeb, při nichž se sledovala komunikace na internetu, přispěly k odvrácení padesáti teroristických útoků. Při slyšení ve Sněmovně reprezentantů to v úterý řekl šéf Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Keith Alexander. Jeden z připravovaných atentátů prý cílil na burzu v newyorské Wall Street.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Šéf Národní agentury pro bezpečnost (NSA) generál Keith Alexander.

Článek

Generál Alexander neuvedl bližší informace o odvrácených útocích teroristů, i když přislíbil, že později detaily dodá. Zmínil se pouze o případu jistého jemenského extremisty, který byl v kontaktu s komplicem uvnitř USA. Díky tomu, že se tajným službám podařilo tento kontakt odhalit, byl podle Alexandera v zárodku zmařen pumový útok na newyorskou burzu. Organizátoři útoku byli zatčeni. Alexander už dříve uvedl, že program Prism pomohl zabránit útokům, nově ale specifikoval jejich počet. [celá zpráva]

Podle něj jsou monitorování internetu i sledování telefonních hovorů pro boj s terorismem nezbytné.

Zástupce ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Sean Joyce novinářům uvedl další příklad: v říjnu 2007 byl v USA zatčen člověk, který financoval přípravu teroristických akcí. Muž byl v telefonickém spojení s teroristy v Somálsku a tajné služby na jeho stopu narazily díky odposlechům NSA.

Při úterním slyšení, které bylo na rozdíl od obvyklé praxe přístupné veřejnosti, členové výboru podpořili praktiky NSA, jejichž odhalení vyvolalo v USA i v zahraničí vlnu kritiky.

Snowdena mají za zločince

Podle šéfa výboru Mika Rogerse jsou tajné programy NSA nezbytné pro zajištění národní bezpečnosti. Jejich vyzrazení, kterého se počátkem měsíce dopustil bývalý bezpečnostní technik Edward Snowden, je podle Rogerse zločinem. „Právě v takových okamžicích, jako je tento, se naši vnitřní nepřátelé stávají stejně nebezpečnými jako naši nepřátelé v cizině,” řekl poslanec.

Hlavní právní poradce NSA Robert Litt při slyšení uvedl, že americká rozvědka nesmí odposlouchávat telefonní hovory vedené uvnitř USA. I kdyby se to náhodně stalo, data se vymažou. Incident pak vyšetřuje speciální tajný soud, který doporučuje cestu k nápravě.

Agentura AP s odvoláním na vysoce postavený vládní zdroj uvedla, že prezident Barack Obama uložil šéfovi amerických zpravodajských služeb Jamesi Clapperovi, aby mu sdělil, jaké detailnější informace mohou být publikovány o kritizovaných tajných programech. Obama chce s pomocí těchto informací americké veřejnosti blíž vysvětlit činnost NSA.

Reklama

Související články

Uprchlík Snowden by mohl skončit v Rusku

Devětadvacetiletému Američanovi Edwardu Snowdenovi, který se v Hongkongu skrývá poté, co vyzradil program sledování lidí po celém světě, by mohlo pomoct Rusko....

Výběr článků

Načítám