Hlavní obsah

Skryté náklady dvojnásobně navýšily účet za válku v Iráku

Novinky, BBC, aš, The Washington Post
WASHINGTON

Válečné konflikty v Iráku a v Afghánistánu stály Spojené státy dvakrát více, něž se původně počítalo. Přišly na 1,5 biliónu dolarů, i když Bílý dům na ně žádal jen 804 miliardy dolarů. Na vině jsou "skryté náklady", uvádí zpráva Kongresu, z níž v úterý citoval list The Washington Post.

Článek

Každého Američana tak obě války stály 5000 dolarů. Nákladnější je konflikt v Iráku, který podle zprávy Kongresu přišel na 1,2 biliónu dolarů. Bílý dům původně počítal s 609 miliardami. Do nynější částky jsou přitom zahrnuty i už schválené výdaje na další boje.

Na nárůstu se podílejí skryté náklady. Patří mezi ně zejména vyšší ceny ropy, které se od zahájení invaze do Iráku zvýšily trojnásobně, ale také platby válečným veteránům, uvádí se v 21stránkové zprávě. Náklady na dlouhodobou péči o veterány se odhadují na 30 miliard.

Podle listu by USA mohly v následujících letech na konflikt vydat celkem 3,5 biliónu dolarů. V příštích deseti letech tak může válka každého Američana přijít až na 11 500 dolarů.

Zpráva také zmiňuje, že miliardy dolarů mohly být investovány namísto utraceny ve válce, což se negativně projevilo na ekonomice USA. Jen nasazení příslušníků Národní gardy a rezervistů, kteří museli opustit svou práci a jít bojovat, přišlo na miliardu až dvě miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám