Hlavní obsah

Situace v USA je zoufalá

Novinky, Alex Švamberk
Washington

Spojené státy zažívají největší nárůst počtu nově nakažených během pandemie. Podle Univerzity Johnse Hopkinse přibylo v USA během středy rekordních 144 133 nových případů nákazy SARS-CoV-2. Překonán byl tak rekord 140 290 případů z úterý.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Antonio Gomez byl po dvanácti dnech propuštěn z nemocnice, kde se léčil s covidem-12. I doma dostává kyslík.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Už osm dnů v řadě denní počty překračují sto tisíc. V nemocnicích je rekordní počet více než 65 000 hospitalizovaných s covidem-19. Nejvíce je postižen středozápad, v Severní Dakotě jsou nemocnice obsazené ze sta procent.

Během listopadu byl v USA už pětkrát překonán rekord v počtu nově potvrzených případů nákazy SARS-Cov-2 za den. Od 8. listopadu přibylo přes půl milionu nakažených. Ve 44 státech unie evidují za týden nejméně desetiprocentní nárůst počtu nakažených, v jedenácti z nich je dokonce padesátiprocentní.

Většina okresů těžce postižených covidem volila Trumpa

Volby USA

Texas překonal milion nakažených, Kalifornie se blíží

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Texasu jako v prvním americkém státě překročil milion. Kalifornie se s 989 400 případy této hranici blíží. V Texasu je 1,02 milionu potvrzených případů, přičemž 18 000 – stejně jako v Kalifornii – nakažených zemřelo. Během úterý zaznamenali v Texasu rekordních 10 865 případů. V nejvíce postiženém městě El Paso žádali o další čtyři mobilní márnice k šesti už dodaným.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Almě Perezové v Los Angeles odebírají vzorky na test na nákazu koronavirem.

Ve státě New York se zavádějí přísná omezení poté, co se v úterý v USA potvrdila nově nákaza koronavirem u rekordních 136 000 lidí. V deset večer se zavřou bary, restaurace a tělocvičny. Obchody ale zůstanou otevřené. Ani v soukromí se nebude smět setkávat více než deset lidí. Ve státě je nyní hospitalizováno 1628 lidí s covidem-19. Zemřelo dalších 21 nakažených.

Vyčerpaná kapacita nemocnic

Nemocnice jsou přetížené. Aktuálně v nich leží 65 368 lidí s covidem-19, zatímco v úterý jich bylo 61 368, uvedla stanice CNN s odvoláním na Covid Trackin Project. Je to dvakrát více než před měsícem.

Kapacita mnohých nemocnic je už vyčerpaná. Ve státě Wisconsin je obsazeno 90 procent lůžek ve státních nemocnicích, v Severní Dakotě, kde nemusí personál nosit roušky, jsou nemocnice naplněné ze sta procent, uvedl guvernér Doug Burgum. Chybí v nich i personál.

Po prodělání covidu by měli lidé dostat průkaz svobody, říká profesor z Oxfordu

Koronavirus

Pod tlakem jsou nemocnice na celém středozápadě, který se potýká s třetí vlnou koronaviru. Přetížené jsou i nemocnice v Jižní Dakotě, Minnesotě, Iowě a Ohiu. V Illinois leží v mnoha nemocnicích více lidí s covidem-19, než jich tam měli v nejhorších dnech na jaře. Celkem je jich tam hospitalizováno přes 4200, uvedl guvernér Jay Robert Pritzker. Očekává navíc další nárůst hospitalizovaných kvůli novým případům.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Testovací místo na koronavirus v Los Angeles.

Další nárůst se však dá čekat v příštích 10 až 14 dnech, protože pacienti s vážným průběhem covidu-19 jsou do nemocnic převáženi obvykle až dva týdny poté, co se infikovali.

V USA se nakazilo celkem 10,4 milionu lidí, z nichž 241 809 zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám