Hlavní obsah

Šílený střelec z Alabamy měl seznam nenáviděných lidí

Novinky, Tomáš Reiner
Geneva

Muž, který ve středu na různých místech Alabamy zastřelil deset lidí včetně členů své rodiny, měl seznam nenáviděných osob. Američtí vyšetřovatelé ho našli u něj doma. Z vyšetřování také vyplynulo, že muž kdysi pracoval u policie.

Foto: Handout, Reuters

Michael Kenneth McLendon na snímku z roku 1999

Článek

Osmadvacetiletý Michael McLendon zastřelil svou matku a psy, dům zapálil a pak se vydal vraždit do dalších i do dvou dalších měst podél hranice s Floridou. Nakonec v kovodílně, kde kdysi pracoval a která byla od jeho domova vzdálená necelých 40 kilometrů, zbraň obrátil proti sobě.

Zastřelil nejen svou babičku, strýce, bratrance, ženu zástupce šerifa a jejich půl druhého roku starou dceru, ale také náhodné chodce. Jen při první přestřelce s policí vypálil třicet ran. Stál proti němu i šerifův zástupce Josh Myers, jenž nevěděl, že McLendon už mezitím zastřelil jeho blízké. Celkem střelec vypálil na dvě stovky ran.

„Našli jsme seznam lidí, s nimiž spolupracoval a kteří mu ukřivdili,“ uvedl po prohlídce McLendonova domu místní prokurátor Gary McAliley. Podle něj bylo na seznamu množství jmen, včetně bývalých zaměstnavatelů McLendona a jeho matky.

Ve čtvrtek stanice CNN uvedla, že McLendon v minulosti ve městě Samson, kde zabil nejvíc lidí, v roce 2003 krátce pracoval jako policista. Brzy ale skončil, protože nesplnil podmínky výcviku.

Masakr v Alabamě

Středeční masakr byl největším v dějinách státu Alabama. Následoval po činu Westleyho Harrise na jihu státu v roce 2002, při němž Harris zastřelil šest členů rodiny své 16leté přítelkyně. V roce 2005 by za to odsouzen k trestu smrti.

Stále nejsou známy bezprostřední motivy McLendonova tažení. „Byl v depresi kvůli práci, ale zatím to nejsme schopni nějak specifikovat,“ uvedl Barry Tucker z týmu vyšetřovatelů. Prokurátor McAliley místním novinám řekl, že vrah pravděpodobně čin nějaký čas plánoval. Policie u něj nalezla tucty krabic s municí a další vojenské a lékařské předměty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám