Hlavní obsah

Šestiletý chlapec uletěl v balónu a během letu zmizel. Bratr ho viděl padat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denver
Aktualizováno

Šestiletý Falcon Heene se ve státě Colorado v USA nešťastnou náhodou sám vznesl v balónu naplněném héliem. Nekontrolovaně letěl vzduchem, uvedla ve čtvrtek večer stanice MSNBC, která let balónu přenášela v přímém přenosu. Po více než hodinovém letu balón nekontrolovaně přistál na poli, hoch v něm však nebyl. Během letu pravděpodobně vypadl, nasvědčuje výpověď jednoho z jeho bratrů.

Foto: ČTK

Chlapec se vznesl v balónu do vzduchu

Článek

Podle stanice balón, jenž připomíná stříbrný létající talíř, vyrobil chlapcův otec. Hocha viděl vlézt dovnitř jeho sourozenec. Chlapec měl uvolnit lano a vzlétnout. K balónu vzlétl i vrtulník Národní gardy. Policie prohledala i okolí chlapcova bydliště, jestli se někde neschovává, ale zmizel beze stopy.

Šance, že by chlapec byl stále mezi živými jsou však velmi mizivé. Bratr Falcona totiž během vyšetřování policistům řekl, že viděl svého bratra z balónu padat.

Letět nikdy neměl

Rodina uvedla, že balón nebyl nikdy určen k letu a že šlo jenom o "rodinný projekt". Rodina byla v kontaktu s odborníky, kteří se od ní snažili zjistit podrobnosti o balónu, aby mohli naplánovat záchrannou operaci.

Chlapec vzlétl zřejmě kolem 20:00 SELČ. Balón se místy nacházel přes dva kilometry nad zemským povrchem, kde je velká zima a méně kyslíku. Na zemi byl balón po 21:30.

Podle odhadů se balon pohyboval rychlostí asi 24 kilometrů za hodinu. Stanice MSNBC citovala lékařku, podle které je hoch do výšky zhruba tří kilometrů relativně v bezpečí, pokud jde o dostatek vzduchu a tepla.

V přímém přenosu

Falconův otec Richard je vědec, který se specializuje na bouře. Ze stránek televizní stanice ABC je patrné, že rodina se v minulosti zúčastnila americké verze pořadu Výměna manželek.

Stanice kvůli záběrům na balón přerušila projev amerického prezidenta Baracka Obamy v New Orleans, které ve čtvrtek šéf Bílého domu přijel ujistit, že vláda bude dále pracovat na obnově města poničeného hurikánem Katrina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám