Hlavní obsah

Sériový vrah si oběti fotil v bizarních pózách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Rafael

Porota v kalifornském San Rafaelu uznala vinným z vražd čtyř prostitutek 79letého fotografa Josepha Nasa. Na vraha policisté narazili náhodou, když u Nasa udělali v roce 2010 prohlídku kvůli zbraním a našli tam sbírku fotografií nahých, zřejmě mrtvých žen v nepřirozených pozicích.

Foto: Robert Tong, ČTK/AP

Žalobkyně Rosemary Slotová při závěrečné řeči, za ní obžalovaný Joseph Naso

Článek

Naso byl v úterý uznán vinným z vraždy 18leté Roxene Roggashové, 22leté Carmen Colonové, 38leté Pamely Parsonsové a 31leté Tracy Tafoyové, uvedly list Daily Mail a televize NBC. První uškrtil v roce 1977, druhou o rok později. Parsonsovou zavraždil v roce 1994 a Tafoyovou o rok později. Těla všech žen byla nalezena pohozená v odlehlých oblastech severní Kalifornie.

V případě první vraždy proti Nasovi svědčila i DNA, jejíž stopy nalezli v kalhotkách, které měla mrtvá na sobě. DNA Nasovy bývalé ženy zase byla na kalhotkách, jimiž byla oběť uškrcena.

Naso všechny vraždy popřel; uvedl, že jeho DNA v kalhotkách Roggashové svědčí jen o tom, že s ní měl sex.

Proti Nasovi ovšem svědčil jeho deník, v němž popisoval, jak své oběti sledoval a znásilňoval už od padesátých let. Popisoval, jak se k nim přiblížil, jak jim nabídl, že je odveze domů a jak „to do nich pustil“, obvykle v autě. Zmiňoval i násilí: „Dívka v lesích severního Buffala byla skutečně pěkná. Musel jsem ji napřed poslat k zemi.“

Foto: Robert Tong, ČTK/AP

Joseph Naso

V Nasově domě byl také nalezen seznam deseti žen, které popsal. U čtyř se našly podobnosti s oběťmi, i když Naso popřel, že by vraždil. Uvedl, že si pouze najímal prostitutky, aby je mohl fotografovat v bizarních pózách. Většinou těla obkládal kusy figurín z výloh a prádlem. Naso tvrdil, že šlo o umění, a předložil soudu celé své portfolio různých fotografií, od krajin a svateb až po akty a glamour.

Nejméně deset vražd

Policie je přesvědčena, že Naso zabil nejméně deset žen. Obviněn byl ze sedmi vražd, ovšem v případě tří byl obvinění zproštěn. Dívky sice měly opět stejná první písmena u jména i příjmení, jmenovaly se Michelle Maenzová, Wanda Walcowiczová a opět Carmen Colonová, byly zavražděny ve státě New York v době, kdy tam Naso žil, ovšem byly výrazně mladší, bylo jim mezi deseti a dvanácti lety. U jedné navíc našli DNA, která nebyla Nasova. Proto byl obvinění zproštěn.

Při vynášení verdiktu o vině Naso nedal najevo žádné emoce.

Zatím není jasné, jaký trest Naso dostane, příbuzní obětí by si přáli absolutní. Ani ten by však nezaručil, že bude popraven. V kalifornských celách smrti čeká na popravu 725 odsouzenců, jenomže od roku 2006 se nepopravuje, neboť se ověřuje, zda poprava probíhá v souladu se zákonem. Změnilo se složení smrtící injekce kvůli nedostupnosti thiopentalu, který je jednou ze tří složek smrtícího koktejlu. I fenobarbital, kterým se nahrazuje, je nedostatkový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám