Hlavní obsah

Senátní výbor podpořil americký úder proti Asadovu režimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Zahraniční výbor amerického Senátu ve středu podpořil vojenský úder proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Hlasování předcházely spory o formulaci rezoluce, výhrady měl vlivný republikán John McCain, který žádal rozsáhlejší akci. O konečném textu dokumentu nakonec rozhodne plénum obou kongresových komor, tedy i Sněmovny reprezentantů.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Senátoři USA s republikánem Johnem McCainem (uprostřed) před jednáním zahraničního výboru o podpoře útoku proti Sýrii

Článek

Pro rezoluci zvedlo ruku deset senátorů, sedm bylo proti. Text nyní půjde do senátního pléna, které ho obdrží v pondělí.

Zákonodárci se nakonec dokázali dohodnout na kompromisním znění rezoluce. Republikán McCain, který stál v čele skupiny odmítající původní formulace, požadoval, aby Spojené státy podnikly více než jen raketový útok a další omezené akce. Mimo jiné chtěl, aby se schvalovaný dokument zmínil i o větší podpoře pro syrskou opozici a aby cílem americké vojenské intervence byla "změna na bojišti" ve prospěch rebelů.

Úder by stál desítky miliónů dolarů

Mezitím americký ministr obrany Chuck Hagel v zahraničním výboru Sněmovny reprezentantů prohlásil, že úder nebude "bodnutím špendlíku", ale že půjde o razantní akci, která omezí Asadovy vojenské možnosti. Odhadl, že útok bude stát "desítky miliónů" dolarů (stovky miliónů korun).

"Uvažujeme o různých nákladech v souvislosti s odlišnými možnosti," řekl Hagel. "Bude to v desítkách miliónů dolarů, v takovémto rozsahu."

Pentagon dosud žádné odhady nákladů nezveřejnil, mluvčí ministerstva obrany dnes ale podle Reuters řekla, že resort by zřejmě úder financoval ze stávajících zdrojů, takže by o dodatečné přidělení peněz nežádal.

Foto: Lai Seng Sin, ČTK/AP

Ministr obrany USA Chuck Hagel

Podle Hagela je "velmi vysoká pravděpodobnost", že Asad opět použije chemické zbraně, pokud Spojené státy nepodniknou žádnou akci, která jasně ukáže nepřijatelnost využívání bojového plynu. S tímto názorem souhlasil i ministr zahraničí John Kerry, který takovou možnost podle Reuters označil za "stoprocentní".

Ze zahraničních výborů poputuje rezoluce do obou komor Kongresu, které by v plénu mohly rozhodnout příští týden.

Související témata

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Syřané žijící v Egyptě protestovali v Káhiře před sídlem Ligy arabských států.

Foto: Larry Downing, Reuters

Barack Obama hovoří po setkání s republikánskými šéfy Kongresu

Foto: Mohanned Faisal , Reuters

Američtí a iráčti vojáci na základně ve Fallúdži

Reklama

Související témata:

Související články

Ukažte mi sebemenší důkaz, vzkázal Asad

Syrský prezident Bašár Asad v nejnovějším interview poskytnutému francouzskému deníku Le Figaro znovu odmítl obvinění, že jeho armáda stála za chemickým útokem...

Výběr článků

Načítám