Hlavní obsah

Senát USA posunul nominaci Kavanaugha ke konečnému hlasování

Washington

Americký Senát otevřel cestu ke schválení nominace soudce Bretta Kavanaugha, jehož prezident Donald Trump navrhuje na uvolněné místo člena Nejvyššího soudu. Senátoři nejtěsnější většinou 51 ku 49 hlasům přijali v pátek usnesení, podle nějž se konečné hlasování může uskutečnit v sobotu.

Foto: Pool, Reuters

Brett M. Kavanaugh

Článek

Jedna z republikánských senátorek sice hlasovala proti návrhu prosazovanému svou stranou, jeden ze senátorů z řad demokratů ho však naopak podpořil. Podle amerických médií zatím není jisté, zda kandidát, kterého několik žen obviňuje ze sexuálního násilí během jeho studií, uspěje i při sobotním rozhodujícím hlasování.

FBI dala ve čtvrtek senátorům k dispozici zprávu vypracovanou na základě několikadenního vyšetřování série obvinění vztahujících se převážně ke Kavanaughovým studijním letům, kdy se podle několika žen dopouštěl sexuálního násilí.

Zatímco mezi republikány převažuje názor, že vyšetřování nepřineslo přesvědčivý důkaz o jeho vině a nic nebrání jeho kariérnímu postupu na místo devátého člena nejvýznamnější justiční instance v USA, podle demokratů bylo vyšetřování uspěchané a povrchní. Trump za svým kandidátem vytrvale stojí a svědectví údajných Kavanaughových obětí zlehčuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám