Hlavní obsah

Sekal trávu před domem, když prozradili jeho jméno. Domů už se policista z Fergusonu nevrátil

Policista Darren Wilson, který 9. srpna ve Fergusonu ve státě Missouri ve službě zastřelil černošského mladíka Michaela Browna, o deset dní později sekal před svým domem trávník, když mu zazvonil telefon. Volající mu sdělil, že bylo odtajněno jeho jméno a adresa. Muž, jehož zákrok vyvolal nepokoje napříč USA, na nic nečekal a odjel. Nový život v utajení 28letého policisty popsal deník The Washington Post.

Policista Wilson popsal okolnosti tragédie, při které zahynul černošský mladíkVideo: ABC News, Novinky/Reuters

 
Článek

Wilson si z domu vzal jen pár věcí a nastěhoval se k příbuznému s jiným příjmením. Do večera byly před jeho domem televizní štáby.

O týden později se Wilson stěhoval znovu, tentokrát k jednomu ze svých právníků. Později ho přemístili na další utajované místo, kde pobývá dosud.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Trávník před jeho domem zůstal posekaný jen napůl, Wilson už se domů nevrátil. „Nechcete koupit dům?“ zeptal se reportérů Washington Post Wilsonův právní zástupce James Towey.

Na veřejnosti se maskuje

Čtyřčlenný tým právníků policistu, který tvrdí, že ho Brown ohrožoval na životě, a proto použil zbraň, označuje za „kluka z plakátu o špatných rasových vztazích“. [celá zpráva]

Na veřejnosti se neukazuje, anebo chodí maskovaný. Právníci přirozeně neupřesnili jak. Uvedli jen, že se jedná o základní metody, které se Wilson ve službě naučil.

Tajit místo jeho pobytu se zatím daří natolik, že se Wilson stačil i oženit. Svatba s policistkou Barbarou Spradlingovou se uskutečnila v jejich domovském státě ve městě Clayton. Když už si spolu vyjdou ven, tak nejraději do kina, kde je přítmí, napsal Washington Post.

Policejní šéfové o jeho osudu ještě nerozhodli, ačkoliv velká porota uvedla, že obviněn nebude. Wilsonovi je už ale beztak jasné, že se nemůže vrátit ani do práce. „Zprvu si říkal: ,Chci zpět, jsem policista a chci být policistou.‘ Nějakou chvíli mu trvalo, než mu došlo, že to se nestane,” uvedla právnička Danielle Thompsonová.

Rodina a přátelé zastřeleného Browna nadále tvrdí, že Wilson by měl být souzen za vraždu. Brown na něj podle nich neútočil a Wilson použil zbraň neoprávněně. Případ byl roznětkou protestů nejen ve Fergusonu. Násilné nepokoje z léta se znovu rozhořely tento týden po osvobozujícím verdiktu poroty. Demonstrace se rozšířily napříč Spojenými státy, v úterý se nevyhnuly ani New Yorku, Chicagu či Los Angeles. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám